Hesselby lantbruk erbjuder självplock av majs

Tobias Larsson, 33, och Camilla Söderberg, 33, som driver Hesselby Lantbruk ville testa något nytt. Nu erbjuder de självplock av majs på sin gård. "Det finns en bra tillgång just nu och det är mycket mer som ska mogna", säger Tobias Larsson.

Den allra först kunden som dök upp redan under torsdagskvällen för att plocka lite majs.

Den allra först kunden som dök upp redan under torsdagskvällen för att plocka lite majs.

Foto: Privat

Malmköping2023-09-09 09:12

Under torsdagskvällen förbereddes de sista detaljerna av Tobias Larsson och Camilla Söderberg som driver Hesselby Lantbruk, beläget utanför Malmköping.

– Vi tyckte det vore kul att testa att få odla majs. Ser vi att det funkar kommer vi prova att utveckla det ytterligare nästa år. Med något annorlunda upplägg och kanske någon mer ny sort. Vi får se vad kunderna tycker, säger Tobias Larsson och fortsätter:

– För oss är det en prövning för det är första gången vi gör det här.

undefined
"Majsbjörn" står utmed asfaltsvägen för att visa vart kunderna kan plocka majsen.

Det finns två sorter för kunderna att välja mellan. Sundance, en normalsöt majs, och Lenini som är en söt gourmetmajs. Redan under torsdagskvällen dök den allra första kunden upp till självplocket.

– Han bor precis i närheten och var så nyfiken så han var tvungen att komma ut.

Det har däremot varit en utmaning för att det överhuvudtaget skulle kunna bli någon majs, berättar Tobias Larsson. På grund av det instabila sommarvädret har det varit tuffare än normalt för majsen att frodas.

– Det har varit en tuff säsong för oss med först en torka i ett tidigt skede, när det var som känsligast. Sen har det varit väldigt blött hela augusti så majsen är tyvärr inte lika stor och frodig som vi trodde den skulle vara. Men den har repat sig nu på slutet. 

undefined
"Vi kommer hålla öppet under stora delar av september", säger Tobias Larsson som driver Hesselby Lantbruk tillsammans med sin sambo Camilla Söderberg.

Trots det finns det nu ett hektar – drygt två fotbollsplaner med majs att plocka från.

– Det är många majskolvar, men vi hade nog fått fram bra mycket mer om vi bara fått regn i somras. Värmen utan vatten orsakade problem. Det finns en bra tillgång just nu och det är mycket mer som ska mogna och kommer göra det under september, säger Tobias Larsson som planerar att hålla öppet september ut, beroende på uppslutning.

Vad skulle du säga är det bästa sättet att tillaga majsen på?

– Jag gillar att koka majsen och sen ha lite smör och salt. Äta den direkt när den är varm, det gillar jag.

Samtidigt som kunder är på plats vid självplocket av majs finns även möjligheten att plocka solrosor där pengarna går till välgörenhet.

– Vi har solrosor som man kan plocka när man ändå är där och pengarna för solrosorna går till barncancerfonden. Vi har startat en insamling där man kan skänka valfri summa, säger Tobias Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!