Lars sa upp sig för attöppna strykjärnsmuseum

Det började med att Lars Ivarsson fick ett strykjärn av sin mormor för 50-år sedan. I dag har han över 500 och på lördag öppnar han Sveriges första strykjärnsmuseum.

Malmköping2014-04-11 06:00

När man kliver in i det gula huset på Landsvägsgatan 13 i Malmköping är det som att inleda en resa i genom strykjärnets historia. Lars Ivarsson har samlat på sig strykjärn från 1600-talet fram till modern tid och nu vill han visa upp sin samling för allmänheten.

– Det är roligare att hålla på med det här än att åka fram och tillbaka till Eskilstuna, säger Lars Ivarsson som i höstas sa upp sig från Granlund Tools i Eskilstuna där han hade jobbat i 43 år.

När Lars var i tioårsåldern fick han ett gammalt myrmalsjärn av sin mormor, då väcktes hans intresse. De senaste fem-sex åren har samlandet eskalerat och han är numera ägare till över 500 strykjärn som han har införskaffat sig på bland annat loppmarknader, auktioner och i second hand butiker. Rariteterna står nu prydligt uppradade på hyllor längs väggarna i det unika museet som invigs i morgon.

– Det är Sveriges första strykjärnsmuseum. Det finns i andra länder, Tyskland och Frankrike är till exempel stora på att samla strykjärn, säger Lars.

I samlingen finns det strykjärn som tillverkats i bland annat Hälleforsnäs, Kolbäck och Skogstorp. Det internationella inslaget är också stort med strykjärn från såväl Finland, Danmark och Tyskland som USA, Frankrike och Ryssland. Många av de äldsta exemplaren är vackert utsmyckade och utgör en fröjd för ögat, en markant skillnad från dagens strykjärn.

– Det är en himmelsvid skillnad, förr kunde de verkligen designa. Det fanns en yrkesstolthet då, säger Lars.

Lars har bott på övervåningen i huset på Landsvägsgatan i drygt 20 år och hans mor drev tidigare företaget Sverigedräkter på undervåningen. Sedan fem år tillbaka är företaget sålt och nu tar en ny, betydligt tyngre, era vid.

– På den där väggen är det 600 kilo strykjärn. Jag behöver inte gå på gym, det har jag hemma, säger Lars och pekar mot en hyllvägg helt fylld med myrmalmsjärn.

Lars uppskattar att hans samling totalt väger upp emot två ton, men det är inte för styrketräningen han samlar.

– Jag har alltid gillat gamla saker och det är ett udda ämne som alla andra inte känner till med lång historia. Det handlar mycket om kvinnohistoria, säger Lars som har läst på mycket genom åren.

Under invigningen i morgon kommer Peter Pluntky, känd från SVT:s Antikrundan, hålla ett invigningstal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om