Den första snön faller ner över kyrkogården i Malmköping. Det är ruggigt i luften men Lennart Engärde fryser inte.
– Det gäller att vara ordentligt påpälsad, säger han med ett leende.
Han står vid sin frus gravplats som är placerad högst upp på kyrkogården. Det är en enkel gravsten som ligger platt på marken och har en metallplatta med hennes namn. Precis över den lyser två lyktor och mellan de ligger flera olika gravdekorationer.
– Hon har legat här sen 2013 och jag brukar komma hit minst en gång i veckan och minnas henne, säger Lennart Engärde.
I början av oktober när han kom till kyrkogården hade en dekorativ lampa han köpt försvunnit från gravplatsen.
– Den var inte speciellt dyr eller så, 100 kronor tror jag att den kosta. Men det är principen. Man stjäl inte från en kyrkogård, det är hädelse, säger han.
Stölder från kyrkogården i Malmköping har skett förut.
– En bekant berättade att hans lykta också blivit stulen förra året. Den återfanns senare i en kartong med flera kyrklyktor en bit från kyrkogården, säger han.
Lennart Engärde polisanmälde händelsen ett par dagar efter att lyktan blev stulen.
– Jag sa till polisen som jag sa till dig. Det är inte själva stölden utan principen. Vi kommer hit för att minnas nära och kära. Då ska man inte behöva oroa sig för sådant här. Det kanske bara är bus, vad vet jag. Men det är inte okej, säger han.
Anna Strandberg, kyrkogårdsvaktmästare i Dunker-lilla Malma församling säger att det är väldigt lite stölder på deras kyrkogårdar.
– Stölderna förekommer men har blivit mindre med åren. Jag vet att det var mer då det kom batteridrivna lyktor. Men det är privat egendom så vi för ingen statistik. Ibland kommer det in personer som har hittat lyktor. Man kan kontakta oss och se om den försvunna finns bland våra, säger hon.
Trots att stölder förekommer men i en liten skala tycker Anna Strandberg att det inte alls borde förekomma.
– Kyrkogårdar är en helig plats. Man kan tycka att det ska vara nolltolerans, säger hon.