39-åring döms för fem fall av bidragsbrott

Vid fem tillfällen har den 39-årige mannen från Flen fått föräldrapenning trots att han arbetade. Nu döms han till villkorlig dom och böter för bidragsbrott.

En 39-årig man döms för fem fall av bidragsbrott.

En 39-årig man döms för fem fall av bidragsbrott.

Foto: TT, redaktionell grafik

Malmköping2023-09-28 18:35

Brotten har ägt rum vid fem olika tillfällen mellan mars 2021 och februari 2022 och har inneburit att han ska ha fått ut totalt 67 423 kronor felaktigt från Försäkringskassan.

Den 39-årige Flensbon erkänner att han fått ut föräldrapenning, men motsätter sig att dömas för bidragsbrott på grund av att han saknat uppsåt att erhålla den ersättning han inte haft rätt till. Mannen har uppgett att det inte varit hans avsikt att lämna oriktiga uppgifter eller underlåta att anmäla ändrade förhållanden till Försäkringskassan. Han säger att han inte vet säkert att det blev fel, men har ett antal möjliga förklaringar till vad det kan bero på.

39-åringen har förklarat att han inte haft något system för att hålla koll på vilka dagar han haft rätt till föräldrapenning och att han inte tittat på sina lönespecifikationer annat än om han tyckt han fått för lite lön.

Tingsrätten anser att mannen borde förstått att det funnits en stor risk att han skulle få föräldrapenning han inte haft rätt till.

I och med att det rört sig om ett flertal utbetalningar under så pass lång tid anser tingsrätten att mannen visat på likgiltighet inför att lämna korrekta uppgifter till Försäkringskassan. Han döms därför för fem fall av bidragsbrott, begångna med så kallat likgiltighetsuppsåt.

39-åringen döms till villkorlig dom och 50 dagsböter och ska betala tillbaka totalt 15 000 kronor i böter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!