Snön lyser helt med sin frånvaro nästan överallt i Flens kommun. Men på en plats trotsar man vädergudarna, i Malmabacken ligger det snöhögar utplacerade lite här och där. Det är resultatet av sprutandet med snökanonerna under de två dygnen då minusgraderna var tillräckligt låga. Men mer snö krävs innan säsongens första åk kan göras.
– Vi behöver minst två dygn till med riktigt kallt väder, idealet är minus elva grader, säger Jon Philipson, ordförande för Malmköpings alpina skidklubb, MASK.
Han vet vad han snackar om, Jon Philipson, han gled ner för pisten första gången 1968 och sedan dess har Malmabacken blivit till hans andra hem. Ett andra hem som den här säsongen fyller 50 år.
– De första åren fanns det ingenting här. Det fanns ingen skoter så man fick gå och stampa backen, minns Bertil Runsten som var med när allting startade.
Det var Lasse Lundberg som såg potentialen i sluttningen som ligger i norrläge skyddad av skogen granne med Hosjön. Tillsammans med Malmköpings kommun startade han upp verksamheten i slutet på år 1965. Den första liften plockades från den såkallade Sjöviksbacken, sluttningen ner mot badet i Malmköping, en replift som i dag sitter i barnbacken.
Efter Lasse Lundberg var det Tormod och Aina Frisk som drev backen samt campingen i Malmköping i några år. 1977 bildades Malmköpings alpina skidklubb och fem år senare köpte klubben backen av Flens kommun för en krona. Samtidigt fick klubben ett borgenslån av kommunen på 550 000 kronor.
– Vi var 60 medlemmar och man visste inte vad vi gick för när kommunen gick i borgenslån, det var vågat, säger Jan-Eric Sterne, i dag politiskt aktiv i Flens kommun, då en av de drivande i MASK.
Kommunens vågspel skulle visa sig bära frukt. MASK byggde upp verksamheten snabbt, ett nytt snökanonsystem och liftsystem byggdes upp 1983 och bara några år efter övertagandet av backen hade klubbens medlemmar ökat från 60 till 600.
– De åren var backens och klubbens storhetstid. Det var mycket åkning och tävlingsverksamhet i backen, säger Jon Philipson som tidigt blev ansvarig för tränings- och tävlingsverksamheten i klubben.
Under 80-talet var bland andra artisten Klas "Klasse" Möllberg en flitig gäst i backen.
– Han var här och åkte mycket, han var jätteduktig, säger Jon Philipson och minns hur Möllberg och hans fru från Malmköping fick ett par tandemskidor i bröllopspresent av MASK.
När vädret satte stopp för tävlingar på andra håll i länet blev ofta Malmabacken med sitt gynnsamma läge lösningen. Klubbar från hela länet kom för att träna i backen och i dag är det skolor från när och fjärran som fyller nedfarterna under sportloven.
– Backen har under alla år gjort någonting fantastiskt för skolorna, säger Jan-Eric Sterne.
Redan från start hade MASK skiduthyrning, vilket precis som pistmaskin var en ovanlig företeelse för backar på så sydliga breddgrader. Bertil Runsten var uthyrningsansvarig de första åren.
– Först hade vi uthyrningen i P-O Hagens gamla kiosk som stod vid vårdcentralen. Vi drog ner den till backen en kväll, den var riktigt rutten, säger Bertil Runsten med ett skratt.
Stommen till liftsystemet är detsamma sedan starten, i övrigt har det byggts nytt, renoverats och kompletterats kring backen genom åren. Anläggningen fick vatten i slutet på 80-talet, innan dess fick de bära ner vatten till serveringen.
– Vi hade en fantastisk organisation och en otrolig sammansättning människor. Backen var en angelägenhet för hela Flens kommun, inte bara för Malmköpingsbor. Många känner mycket för den här backen, säger Jan-Eric Sterne.
Tävlingsverksamheten i klubben dog ut på 90-talet och antalet frivilliga har blivit färre. I dag är det 30 till 35 personer som får säsongerna att gå runt, att jämföra med ett 100-tal när intresset var som störst. På en front är dock trycket fortfarande massivt, skidskolorna ser återigen ut att bli fulltecknade.
– Förhoppningsvis kan det få följden att de kommer tillbaka och åker och att föräldrarna då ställer upp och hjälper till, säger Jon Philipson.
Backens jubileum kommer att uppmärksammas med ett klubbmästerskap den 13 februari, men främst under sportlovsveckorna 7,8 och 9 då klubben arrangerar en resa till Romme (24 februari) samt en bankett på Hotell Malmköping (20 februari). Läs mer om jubileumssäsongen på: malmabacken.se.