Ölburkar och prismor – se den unika midsommarstången

Under fredagen samlas människor i Malmköping för att fira midsommar, som på många andra ställen. Men den som var uppmärksam såg att midsommarstången inte hade den traditionella formen. "Vi är unika!", säger Kerstin Karlén.

Det tar ofta uppemot en kvart att resa den väldiga midsommarstången, som kläs med stora kransar och girlander under uppförandet.

Det tar ofta uppemot en kvart att resa den väldiga midsommarstången, som kläs med stora kransar och girlander under uppförandet.

Foto: Selma Merdović

Malmköping2023-06-23 18:49

Midsommarfirandet var idylliskt på flera plan, med mängder av dansande besökare i alla åldrar, och huvuden klädda med blomkransar. Mindre traditionella inslag stod midsommarstången för – som är en nygammal raritet.

undefined
Uppslutningen var god när gräsmattan utanför hembygdsföreningen omvandlades till dansbana, dagen till ära. Stora som små, unga som gamla stämde upp i sång och svängde sina lurviga.
undefined
Kerstin Karlén är en av de som engagerat sig starkt i projektgruppen Majstångsmakarna, som arbetar för att hålla liv i ortens 23-åriga tradition.

 – Den är på samma gång modern som historisk, säger Kerstin Karlén från projektgruppen "Majstångsmakarna".

Året var 2000, när Lillemor Boman och Anita Hedlund beslöt sig för att återuppliva historiska normer för hur en majstång skulle se ut. På en ritning från Nykvarn år 1870, var majstången dekorerad med tuppar, ägg och girlander av vassrör. 

undefined
En av de mindre kransarna pryddes av stora ägg, som dekorerats med återanvänt godispapper.
undefined
Flera stora kransar hänger runt den unika midsommarstången.

Även lokala inslag förekommer i dekoren.

– Ser ni prismorna på majstången? När orten var regementsstad, lånade soldaterna en vacker kristallkrona från en av de finare familjerna. De plockade isär kronan och hängde upp prismorna i sin majstång, och när dagen var slut satte de ihop kristallkronan igen och lämnade tillbaka den, berättar hembygdsföreningens ordförande Leif Jacobsson för besökarna.

undefined
Midsommarstången i Malmköping består av flera intrikata kransar. Den största av dem pryds av blommor, girlander och glänsande ägg och behövde bäras fram av flertalet personer.
undefined
Det tar ofta uppemot en kvart att resa den väldiga midsommarstången, som kläs med stora kransar och girlander under uppförandet.

Under fredagen tog det drygt 15 minuter att resa midsommarstången, då den delvis dekoreras under tiden som den restes. Men förberedelserna inför midsommarfirandet har pågått mycket längre än så.

– Majstångsmakarna börjar på vårdagjämningen, sen träffas vi en gång i veckan tills vi är klara med dekorationerna. I onsdags gjordes den stora kransen och i morse kläddes den med blommor, säger Kerstin Karlén.

Det märks att de långa förberedelserna uppskattas av besökarna.

– Det är första gången vi är här, och vi kom hit för att se midsommarstången, säger Mattias Wennerström.

– Vi har kallat den "påskpinnen", för att den är så lång och har ägg i sig, säger Sofie Hansson.

undefined
Det var första gången Flinga Wännerström, Mattias Wännerström och Sofie Hansson firade midsommar i Malmköping. "Vi kom hit för att se midsommarstången", sa Mattias Wännerström.

Men det är inte i alla tider som den ovanliga midsommarstången uppskattats.

– Från början var det många olika synpunkter, man tyckte att majstången var prålig eller för mycket, säger Kerstin Karlén, och fortsätter:

– Nu för tiden är det många som älskar den, det är övervägande positivt gensvar.

Vissa detaljer kan dock fortfarande få en och annan att rynka på näsan – som de glimmande metallbitarna, tillverkade av gamla ölburkar.

– Vi använder de material vi har idag, som ölburkar och godispapper som äggen kläs med. Vi tar tillvara på materialen vi har omkring oss, så som man gjorde förr, säger Kerstin Karlén.

undefined
I varje väderstreck hänger en romb gjord av vass.

Midsommarstångens historia återuppväcktes år 2000, och sedan dess har den antagit sin nygamla form varje år, endast med undantag för somrarna under coronapandemin. Men hur ser framtiden för Malmköpings midsommarstång ut?

– Det börjar bli svårt att få ihop folk som kan hjälpa till med dekorationerna, de tar tid att göra och många av oss är pensionärer, säger Kerstin Karlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!