Glöm vanliga marknaders utbud. På Gammaldags Malmköpings marknad är det konsthantverk och mathantverk som säljs i marknadsstånden. Musik spelas live av blåsorkester, gladjazzband och spelmän. På gatorna kan man både se knallar och marknadsbesökare uppklädda i gammaldags kläder. Allt för att återskapa atmosfären i en köping förr. Arrangörerna ser gärna att många besökare bidrar till stämningen genom sin klädsel.
– Kom uppklädd, inte utklädd, säger Git Olsson från textilmuseet.
– Gärna i ett mode som inte är aktuellt men det behöver inte vara 100 år gammalt, säger Örjan Boberg, marknadsgeneral.
Under dagen delas pris ut till den som enligt en jury har marknadens finaste klädsel. Dessutom lottas pris ut bland alla som deltar i tävlingen.
Git Olsson tycker alltid att det är för få som kommer finklädda till marknaden.
– Vi vill skapa en folkfest, fyller Leif Jacobsson från hembygdsföreningen i.
Marknaden brukar locka 15 000 till 20 000 besökare. Allt är på ideell basis. Arrangör är Malmköpingsortens hembygdsförening. Därtill är köpmän, föreningar och kyrkor engagerade i marknaden.
De från hembygdsföreningen som är mest engagerade i marknaden har sina egna tips på saker man inte får missa.
– Jag ser alltid till att handla matprodukter, säger Örjan Boberg.
– Man ska titta på barnen från Malmaskolan som dansar gammaldags klädda i början av marknaden. Det är en tradition att elever från årskurs två dansar varje år. Nu kommer de som själva har dansat och tittar på sina barn, säger Leif Jacobsson.
Fast allra mest tycker han att man ska passa på att prata med människor.
– Det är roligt med alla möten. Det är som en marknad var förr. Det är också en hemvändardag, säger Leif Jacobsson.
Malmköping fick marknadsprivilegier år 1790.
I år är det dubbla jubileum när Gammaldags Malmköpings marknad firas. Dels fyller marknaden 40 år, dels firar Sveriges hembygdsförbund 100 år. Det sistnämnda jubileet kommer att uppmärksammas med utställningen Teknik, miljö och mode under 100 år. Södermanlands hembygdsförbund kommer att ställa ut gamla saker, till exempel bruksredskap och telefoner från olika epoker. Man kan till exempel se och läsa historien om Kobra-telefonen. Folk uppmanas också att ta med sig gamla saker som kan ställas ut.