Det finns inga dåliga väder sägs det, men det ymniga regnandet under lördagen kan inte ha känts helt idealiskt för de hantverkare, föreningar och andra entusiaster som hade monterat upp sina tält i Malmköping. Mindre sjöar med regnvatten tömdes titt som tätt från tälttaken av de som tappert höll ut i vätan.
– Jag har tappat räkningen på hur många gånger vi har varit här och det här är första gången det regnar så här mycket, säger Barbro Westberg från Eskilstuna som tillsammans med Sören Westberg sålde bland annat bröd, sylt och pannkakor i Gotländsk tappning.
Men trots regnet var duon inte så bekymrad över affärerna.
– Det är klart att det är tråkigt att det regnar och det har en inverkan på besökarna, men hittills har det gått ganska så bra för oss, säger Barbro Westberg.
På gräsytan framför tingshuset stod Bettan Lundblad och Anna-Lena Eriksson och sålda Grinda gårdsglass. De hade klätt sig i 40-talskläder dagen till ära.
– Det är inte det mest ultimata glassvädret, även om det alltid är glassväder. Men Mässpunschen säljer bra, den värmer, säger Bettan Lundblad med ett leende.
I hörnet av Kungsgatan och Siegrothsvägen hade Hensta hemvärn från Eskilstuna slagit läger. När tidningen kom på besök var ärtsoppan precis klar och matlagningen ackompanjerades av gladlynt musik från en svunnen tid som strömmade ur hemvärnets musikanläggning. Hemvärnets medlemmar var klädda i, för marknaden, tidsenliga kläder och på det gamla fordonet satt det löpsedlar från Eskilstuna-Kuriren som proklamerade att andra världskriget var över.
– Jag tror det är viktigt för nästa generation att få uppleva historia genom att lyssna, se och smaka. Många har inte en uppfattning om vad som skedde för 70 år sedan. Vi vill erbjuda en resa i smak och musik med en känsla av pilsnerfilm, säger Daniel Dywling från Hensta Hemvärn.
Många flydde regnet genom att leta sig in i stadshusets värme för att lyssna till när antikexperten Peder Lamm värderade besökarnas föremål. Tv-profilen gav även en rad tips till besökarna, bland annat om hur man bäst ska handla på loppis.
– När man går på loppis ska man ha ätit sig en rejäl macka och druckit sitt kaffe för man måste det låta ta tid och gå flera varv, säger Peder Lamm.