Miljödomstolen i Storskogen

Striden kring en eventuell bergtäkt i Storskogen vid Grinda rullar vidare. I går gick Miljödomstolens ledamöter på syn i markerna. Länsstyrelsens tillstånd för bergtäkten överklagades förra året av ett 60-tal personer.

MALMKÖPING2009-03-13 21:03

I över tre år har en bergtäkt på Grindas marker varit föremål för utredningar, beslut och protester. Flens kommun sa ja, länsstyrelsen gav tillstånd men i grannskapet är det folkliga motståndet fortsatt utbrett. På fredagen kom Miljödomstolen för att på plats granska förhållandena innan dom faller.

– Titta på skägglaven. Den visar hur ren miljön är. Hör så tyst det är!

Elisabeth Johansson bor på gården Nässeläng och skulle få bergtäkten som granne om Miljödomstolen ger tillstånd för verksamheten. Buller och damm i stället för skägglav och avkopplande tystnad. Hon bävar.

Oexploaterat område

Länsstyrelsen anser inte att naturvärdena är höga. Men Elisabeth Johansson kämpar för livsmiljön hon sätter högt.

Det är det flera som gör. Ett antal kritiker mötte upp när Miljödomstolen kom för att syna området. Domaren Bjarne Karlsson och domstolens sakkunniga lyssnade och ställde frågor till både bergtäktens motståndare och förespråkare.

– Vi är inte trygga med miljökonsekvensbeskrivningen för bergtäkten, förklarade Cecilia Friis. Vi anser att länsstyrelsen inte utrett om detta är bästa platsen för en bergtäkt.

Hon pekade på att bergtäkten för all framtid skövlar ett oexploaterat område. Att det borde finnas mindre känsliga platser. Och transporter med tunga fordon på en smal grusväg till och från täkten mitt inne i skogen, inte kan det vara miljöriktigt, var hennes absoluta uppfattning.

”Vi hoppas”

Kritiken gäller även mellanlagring och återvinningen av schaktmassor, betongrester och asfalt som tillståndet omfattar.

– Varför ska sådant transporteras fram och tillbaka genom skogen? Vore bättre att köra till Flen för att användas då deponin ska sluttäckas.

– Vi hoppas. Vi tycker vi har rätt, sa Margareta Svensson i Böstorp som också hon skulle få bergtäkten som granne.

Hoppas gör också Lars Ingvarsson, Åkersnäs Gräv och Lantbruk AB. Men han vill att Miljödomstolen kommer till samma slutsats som länsstyrelsen. Det är hans företag som ska bryta berget.

I skogen presenterade Leon Landberg, konsultföretaget Enviplan, ansökan och tillståndets innehåll.

Tillstånd i över 20 år

100-000 ton per år är den beräknade brytningen. Tillståndet sträcker sig över 20 år. Av arkeologiska hänsyn är brytområdet halverat jämfört med ursprungsplanen.

– Brytningen kommer successivt att ske i en gryta i berget med tolv meter höga bergkanter. Det dämpar bullret betydligt.

Sedan det blev avslag för en bergtäkt vid Talja i Flen, ansåg han, att en täkt vid Grinda fått en större betydelse för att förse närområdet med bergkross.

Domstolens beslut kan dröja några månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om