Närproducerat i fokus på Grinda gårdsglass

Tanken om närproducerat och klimatsmart genomsyrar arbetet på Grinda säteri och Grinda gårdsglass. Nytt för i år är en laddningsstation för elbilar, som drivs av solcellerna på ladugårdstaket.

På Grinda görs glassen från grunden – i köket knäcker man äggen och rensar jordgubbarna som sedan blir till kulformad glass i traditionella våffelstrutar.

På Grinda görs glassen från grunden – i köket knäcker man äggen och rensar jordgubbarna som sedan blir till kulformad glass i traditionella våffelstrutar.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Malmköping2019-07-27 09:08

På Grinda gårdsglass strax utanför Malmköping görs glass från grunden och så långt som möjligt används närproducerade ingredienser. Man använder bland annat mjölk från Stora dal i Dunker och ägg från Valsberga i Åkers styckebruk.

– Tyvärr är det ingen här som odlar choklad, säger Elisabeth Lundblad skämtsamt.

Men många andra smaksättare kommer från trakten – bär och frukt kommer från den egna trädgården och från andra platser i området, man gör honungsglass av honungen från Stavtorp och punschglass som smaksätts med punsch från spritfabriken i Malmköping.

– Punschglassen är extra uppskattad på torgkvällarna i Malmköping. I onsdags sålde vi snabbt slut på tio liter, berättar Claes Lundblad.

Totalt gick hela hundra liter glass åt när Grinda var på plats och sålde kulglass.

De höga temperaturerna innebär också högtryck på glasskaféet, som har haft fullt upp de senaste varma dagarna.

På gården finns både glasskaféet och ett stort lantbruk. Även produkter från det senare säljs i kaféet och framför allt sedan förra året upplever ägarna ett stort ökat intresse för närproducerat och ekologiskt, när det gäller så väl glass som köttprodukter.

– Många frågar efter lokalproducerad glass direkt när de kommer in, berättar Elisabeth Lundblad.

Hon tycker att det är bra och vill gärna uppmana folk att fråga efter råvarors ursprung när de köper mat.

Det var också deras eget fokus på klimatsmart glassproduktion som gav dem idén om en laddstolpe för elbilar vid parkeringen.

– I och med att vi har solpaneler på hela ladugårdstaket så tyckte vi att det var bra att kunna erbjuda det, säger Claes Lundblad.

Samarbetet med andra lokala aktörer är viktigt för Grinda och man lyfter både fram utbytet de får både när det gäller produkter, inspiration och idéer och vikten av att hjälpas åt på en mindre ort.

I sortimentet erbjuds en egen blandning som kan variera från gång till gång, beroende på vad man har tillgång till. I veckan kommer en helt ny variant med smak av närodlade röda vinbär, blåbär, rabarber, fläder och jordgubbar.

– Det blir en grym blandning, lovar Elisabeth Lundblad.

Många av glasskaféets besökare passar också på att hälsa på gårdens djur när de har fikat och just nu lockar två stycken två veckor gamla lamm extra mycket i hagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!