Ny väntkur på plats lagom till spårvagnspremiären

På måndagen kom den nya väntkuren på plats vid museispårvägens hållplats i Hosjö. På lördag startar årets trafiksäsong som försenats av corona.

Tommy Andersson och Johnny Olsson från LC:s Mark AB lyfte väntkuren på plats.

Tommy Andersson och Johnny Olsson från LC:s Mark AB lyfte väntkuren på plats.

Foto: Joachim Sorbe

Malmköping2020-06-02 05:43

Årets stora nyhet på spårvägen är den nya väntkuren i Hosjö som är en replika av en väntkur från 1910-talet.

– Mitt i all bedrövelse så har vi i alla fall en sån nyhet att bjuda på. Det är väldigt kul, säger trafikchefen Magnus Svensson.

Museispårvägen Malmköping brukar ha mellan 5 000 och 6 000 besökare varje år. Trafiken startar vanligtvis den andra helgen i maj. På grund av corona har starten i år dock skjutits upp till första helgen i juni.

Magnus Svensson menar att öppningen ligger i linje med regeringens riktlinjer som bland annat säger att det är okej att resa med bil en till två timmar från hemorten.

– Det går bra i och med att vår största målgrupp är Mälardalen, särskilt Sörmland, och där kan man ju resa inom två timmars bilresa.

undefined
På grund av corona har vartannat säte spärrats av i spårvagnarna.

På grund av corona har museispårvägen vidtagit vissa skyddsåtgärder för att minska risken för smittspridning. Bland annat är vartannat säte avspärrat i spårvagnarna.

– Vi hopas att vi ska gå mot normalare tider så att det blir en så bra trafiksäsong som möjligt och att alla kommer att känna sig trygga, både personal och besökare, säger Magnus Svensson och fortsätter:

– Om det blir en dålig sommar får vi pausa renovering och utveckling av museet, men driftkostnader och underhåll av hus kommer vi att klara. Alla jobbar ideellt så vi har inga personalkostnader.

Inspirationen till den nya väntkuren i Hosjö kommer från hållplatskuren vid Tranebergssunds Östra i Stockholm. Uppdraget att bygga den nya kuren i Hosjö gick till Malmköpingsföretaget LC:s Mark AB som anlitade den pensionerade grävmaskinisten Tommy Andersson. Han har bara haft ett svartvitt fotografi av den gamla väntkuren att gå på när han byggt den nya.

– Den är snarlik i alla fall. Den är lite lägre i taket, men det gjorde jag med flit för det går inte att få nocken så spetsig med det här moderna enkupiga teglet för då ligger det löst. Den gamla sorten var betydligt spetsigare, säger Tommy Andersson.

undefined
Väntkuren i Hosjö är en replika av väntkuren vid Tranebergssunds Östra i Stockholm som syns på det här tidningsklippet från 1910-talet.

Han har lagt över 100 timmar på att snickra och måla väntkuren. Den har målats i samma färger som Vagnorama i Malmköping.

– Det har tagit mest tid att måla, säger Tommy.

På den svartvita bilden syns en klocka på taket. När museispårvägen letade i sina förråd hittade man en likadan gammal klocka som nu pryder väntkuren i Hosjö. Eventuellt kommer det att byggas ytterligare två nya väntkurer på sträckan.

Museispårvägen Malmköping

Den cirka 2,6 kilometer långa banan går från Malmköping till Hosjö vid riksväg 55 och har två mötesplatser. Spårvagnsturen tar ungefär 25 minuter. Museispårvägen invigdes 1969 och går på en del av det som ursprungligen var Mellersta Södermanlands Järnväg. Järnvägen har successivt byggts om till en mer autentisk spårvagnsmiljö. I Malmköping finns även en museianläggning med fler än 40 vagnar från Sveriges en gång totalt 12 spårvägsstäder. Här finns även gamla bussar och ett café. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!