På hembygdsgården i Malmköping finns Textilmuseet i ett eget hus. Museet firar i år 35 år. Här kan besökaren fascineras över svunna tiders mode och kläder. En tur på museet kan också få besökaren att minnas sin egen barndoms kläder. Här finns ett helt rum med gamla barnkläder från olika decennier på 1900-talet.
På museet finns kläder från 1800-talet fram till 1970-talet.
– Det finaste med museet tycker jag variationen är. Här finns dam-, barn- och herrkläder och allt från skor till symaskiner, säger Berit Lövestrand, som är en av dem från hembygdsföreningen som arbetar med museet.
Hon och de andra som jobbar med museet lyfter också fram de gamla brudklänningarna och dopklänningarna som rariteter. Museet har bland annat en svart brudklänning från år 1880 och en dopklänning från år 1863. Dessa klänningar är så sköra att de ligger i lådor med glasskivor över sig för att de inte ska gå sönder ytterligare. Trots det ser man klänningarnas prakt.
På museet finns också exempel på svunna tiders underkläder. Här finns mamelucker och livstycken. Man kan också se hur man framställer garn och väver.
Det finns ett särskilt rum bara med gamla symaskiner och ett rum där man kliver in i en skräddarkrok. En skräddarkrok är platsen där skräddaren satt och sydde. Inventarierna är autentiska eftersom det är Malmköpingskräddaren Erling Andersson som har skänkt sina inventarier till museet.
De åtta personer som lägger tid av sin fritid för att arbeta med och ansvara för museet lägger mycket arbete på att dokumentera föremålen som kommer in. Över 2 500 föremål finns dokumenterade.
– Dokumentationen är en stor del av jobbet. Om man känner till historien bakom plagget är det viktigt att få med den, säger Berit Lövestrand.
Men trots fint iordningställda rum med väldokumenterade plagg tar arbetet med museet aldrig slut.
– Nu måste vi fortsätta med att ta in nyare grejer annars stoppar man museets samlingar. Om vi inte tar in den senaste tidens kläder hinner de kläderna försvinna, säger Elvi Svensson, museet.
Om man går upp för en smal trappa till museets vind finns ett rum för alla som gillar att klä ut sig. Här finns gamla kläder i olika stilar från olika tidsepoker. Även om det inte är museets rariteter som förvaras här, kan besökaren hitta en rolig utstyrsel som man faktiskt får låna.
– Särskilt under Gammaldags marknad brukar folk låna kläder härifrån berättar Lars Ivarsson, museet.
– Folk kommer också hit och lånar kläder om de ska gå på temafest, säger Anita Widén.
På lördag, i samband med Hembygdens dag, har Textilmuseet öppet hus. I vanliga fall har museet öppet när någon önskar det och vid till exempel Gammaldags marknad och julmarknaden. I sommar kan den som vill ha en visning av museet vända sig till turistbyrån som kontakter de ansvariga för museet.