Pandemin slår hårt mot bageri i Malmköping

Bageriföretaget Switsbake har infört korttidsarbete på bageriet i Malmköping för att rädda verksamheten. 72 anställda är påverkade.

All personal på bageriet Switsbake i Malmköping har gått ner i arbetstid på grund av coronakrisen meddelar företagets vd Gunnar Fältstam.

All personal på bageriet Switsbake i Malmköping har gått ner i arbetstid på grund av coronakrisen meddelar företagets vd Gunnar Fältstam.

Foto: Seda Aksoy/Cassandra Grönlund

Malmköping2020-05-04 21:12

Många företag drabbas hårt av den pågående coronakrisen. Switsbake i Malmköping är specialiserad på produktion av olika typer av kaffebröd och vänder sig till dagligvaruhandel, servicehandel, restaurang och storkök. Pandemin har inneburit ett stort avbräck i produktionen för bageriet.

– Vi har drabbats ganska hårt av pandemin som pågår. Vi har tappat 25-30 procent av vår produktion per månad, säger Switsbakes vd Gunnar Fältstam.

Tappet i produktion består till stor del av minskade beställningar från hotell, restauranger och kaféer. Men även leveranserna till andra bagerier som bland annat bakar tårtor har sjunkit drastiskt.

– De beställer vanligtvis basvaran från oss, men nu är det tufft. Vi gör det vi kan för att överleva, säger Gunnar Fältstam.

Ett grepp för att ta sig igenom krisen är att inför korttidsarbete, tidigare benämnt som korttidspermittering. Det innebär att företaget dragit ner arbetstiden för sina anställda samtidigt som de får statligt stöd som täcker stora delar av kostnaden.

– Alla anställda arbetar 80 procent men de drabbas personligen till väldigt liten del, det handlar bara om några procent. Vi gör allt för att våra anställda ska ha det så bra som möjligt, säger Gunnar Fältstam.

För ett år sedan lade Switsbake ner sitt bageri Hägges i Örnsköldsvik och koncentrerade all sin verksamhet till Malmköping. Totalt är det 72 personer, inkluderat kollektivanställda och tjänstemän, som tvingas gå ner i arbetstid. Switsbake har ansökt om korttidsarbete för två månader hos Tillväxtverket, men Gunnar Fältstam är tveksam till om det kommer att räcka.

– Vi tar två månader till att börja med så får vi se i slutet på juni hur det ser ut. Det är svårt att veta hur det kommer att bli, men jag tror inte att vi kommer vara uppe i full produktion inom de närmaste sex månaderna, säger Gunnar Fältstam.

Bageriet i Malmköping ingår i en koncern med bagerier i bland annat Tyskland, Polen, Danmark, England och Spanien.

– Alla länder har olika förutsättningar, vissa anläggningar har förlorat 70 procent eller mer av sin produktion, säger Gunnar Fältstam.

Att bageriet i Malmköping ska tvingas varsla personal i krisens spår hoppas han kunna undvika.

– Det är inte aktuellt som det ser ut nu. Vi kommer använda de paket som regeringen inför så att vi kan bibehålla all personal, säger Gunnar Fältstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!