Bakom arrangemanget strykjärnscurling står Lars Ivarsson som drog igång evenemanget redan förra året. Har man haft en passion för gamla strykjärn ända sedan man var barn och startat ett strykjärnsmuseum dessutom - är det kanske inte så konstigt att man vill utveckla saker och ting lite.
Det var när Lars Ivarsson drog igång strykjärnsmuseet i Malmköping för ett par år sedan som antikexperten Peter Pluntky fanns på plats och intresset för curling med de gamla järnen tog fart. Det var Peter Pluntkys son som sa till pappan att tipsa Lars Ivarsson om att man kunde använda de gamla strykjärnen till detta - och på den vägen är det.
Lars Ivarssons intresse för gamla strykjärn började annars betydligt tidigare än så. Han berättar att han fick sina första strykjärn av sin mormors mor redan när han var tio år.
När han invigde museet hade han 500 strykjärn och tänkte att han nog var en av dem i landet som hade flest strykjärn. Det var fel. Plötsligt hörde en annan svensk strykjärnsentusiast av sig som hade ännu fler gamla strykjärn i sin ägo än Lars. Och han ville göra sig av med sin samling på 1 500 strykjärn som han samlat i sin källare - och Lars ville köpa. Så det blev affär. En tung historia.
– Det var en vikt på mellan tre och fyra ton när jag hämtade alla strykjärnen, berättar Lars Ivarsson och ser glad ut.
Såväl strykjärnscurling som strykjärnsmuseum är relativt ovanliga företeelser förstår vi efter att ha pratat med Lars Ivarsson en stund. Själv menar han att curlingen på Hosjön arrangerades för andra gången i världen i lördags.
– Det är ingen regelrätt tävling. Bara roligt att pröva på, betonar han.
Och strykjärnsmuseum finns det inte särskilt många i världen. Det i Malmköping är det enda i Sverige, säger han.
– Det allra största strykjärnsmuseet finns i Rumänien med 15 000 gamla strykjärn.