Kaffet kokar, lekrummet är fyllt till bredden och flera barn är tidigt på plats inför eftermiddagens aktiviteter. Det har blivit dags för avslutning på årets sommarskola och dagen till ära ska gruppen åka på glassutflykt till Grinda.
Ulrika Knutsson, lärare på Åsa folkhögskola och samordnare på språkkaféet, berättar att mötesplatsen skapades vid årsskiftet 2015-2016 då antalet nyanlända ökade kraftigt.
– Vi började med många volontärer men efterfrågan var så stor att vi fick utöka, säger Knutsson.
Och intresset är fortfarande stort och man man efterlyser ständigt fler svenskspråkiga som vill besöka kyrkan för att dela med sig av sin kunskap gällande språk och samhället – eller helt enkelt för att bara umgås och fika.
– Det känns jätteviktigt och roligt att vi möts. Man lär sig så mycket om sig själv och om Sverige genom dessa möten. Jag önskar att fler skulle vilja bidra med lite tid som volontär hos oss, säger hon.
Under hösten har språkkaféet öppen verksamhet med läxläsning två eftermiddagar i veckan och därefter olika studiecirklar. Genom ett samarbete med Sensus har man tidigare ordnat fokuskurser om bland annat körkort och trafikregler, föräldraskap, it, jobbsökande och utbildning.
Med start den 27 augusti anordnas i höst en må bra-grupp för asylsökande kvinnor.
– Det tar så lång tid att få besked om uppehållstillstånd och det är inte bra för hälsan, säger Ulrika Knutsson och fortsätter:
– Jag hoppas att vi ska kunna inge lite styrka och identitet.
Kursens innehåll kommer att formas tillsammans med deltagarna, men tanken är att de ska få chans att ägna sig åt kost, träning, avslappning vid sidan av att lära sig om exempelvis olika yrken, föreningar och statsvetenskap.
SerinTamim, som är lärare från Syrien, är med och anordnar kursen. Hon kom själv till Sverige 2014 och fick vänta i över tre år på besked om uppehållstillstånd.
– Det är jättekul och jättetacksamt med verksamheten här, säger hon.
Hzar Alklaf har lett sommarens barnkurs tillsammans med två unga ledare. Tillsammans har gruppen vid tio tillfällen tränat på svenska samtidigt som de har badat, lekt, gjort olika experiment och spelat fotboll.
– Det har varit jätteroligt och många har fått nya kompisar. Många var nya här i Malmköping men har lärt känna andra barn nu, säger Alklaf.
Dessutom har de pratat mycket om det svenska samhället, om högtider och om mat.
– Vi har tränat mycket på matte, bland annat ute i skogen och när vi har bakat tillsammans, säger hon.
Förhoppningen framåt är att man ska kunna ordna liknande aktiviteter även på andra lov.