Protester och bordsdans på stadshuset i Malmköping

Under måndagen blev det underhållning i Malmköpings stadshus. På SPF Malmabygdens julfest framförde föreningens teatergrupp en pjäs för de nästan 100 besökarna.

Malmköping2016-12-13 06:49

Det var fullt i hörsalen då ensemblen tågade in en efter en. Teatergruppen som intar scenen består av 15 amatörer.

– Det är femte året vi har en föreställning. Tidigare har vi spelat upp Ruskaby skola, en pjäs från 1923, och den har vi också gjort en uppföljning på. Nu har vi klassträff med de karaktärerna när de har blivit pensionärer och lärarinnan Amalia fyller 100 år, säger Mary Rudin.

Mary Rudin spelar själv lärarinnan och har även skrivit pjäsen.

– Jag har jobbat med manuset sedan förra årets föreställning vid jul. Sen har jag visat det för teatergruppen som får komma med synpunkter, säger hon.

Rollerna har en väldig blandning. En överste, domprost, polis, filmstjärna, doktor och olika ministrar för att nämna några. Ämnet är rakare, alla berättar under några minuter om sig själva och sina yrken.

Anders Nore spelar hälsovårdsminister. Han berättar om hur pensionärer borde bli behandlade.

– Tänk om vi pensionärer skulle bli behandlade som antika möbler och få bli sedda i bästa sändningstid på tv, säger han.

De flesta skämten handlar om ålder och vad pensionen gör med en.

– Om ni vaknar upp och inte har ont någonstans, då är ni förmodligen döda, säger Rolf Oskarsson som spelar doktor Glömsk.

Mary Rudin tycker att pensionärer ska skoja om sig själva.

– Vi måste skämta om oss själva. Bara för att man har blivit gammal ska man inte sluta att ha roligt, säger hon.

Applåderna ljuder jämt mellan de olika karaktärernas berättelser. I slutet av föreställningen bjuder ensemblen på sång och den 100 åriga läraren gör något oväntat. Hon går upp och dansar på bordet.

Var det första gången du dansade på ett bord?

– Jag har faktiskt tränat på det några gånger nu. Men jag ville kliva upp hela vägen. Men mina vänner tyckte det var bättre om jag bara tog ett kliv upp så att jag inte skulle ramla och slå mig, säger Mary Rudin och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om