Den senaste veckans ihållande kyla har låtit Malmabackens snökanoner gå för full maskin. Sedan i slutet av november har arbetet med att snölägga backarna pågått oavbrutet och möjligheten att öppna för allmänheten närmar sig.
– Att vi börjar göra snö såhär tidigt har ju i och för sig hänt tidigare, men att det är så pass gynnsamt att vi kan göra allt på en och samma gång har sällan hänt, säger Jon Philipson.
Även om han minns tillbaka på gångna vintrar med chockkyla i november som hastigt övergått i månader av regn så är han hoppfull. Hittills har temperaturen inte klättrat över de minus fyra graderna som snökanonerna behöver och i takt med att snön packas tätare skonas också Philipson från den värsta mödan.
– Det sliter mycket på både oss och utrustningen att behöva släpa slangarna upp och ned för backarna.
Om prognosen fortsatt håller sig kall är planen att längdskidspåret ska kunna vara körbart så rekordtidigt som i slutet av veckan, fastän i något kortare format än vanligt. Utförsåkare kommer däremot att få vänta med att kasta sig ut i backarna, oavsett om snön är producerad eller inte.
– Vi kommer nog inte att öppna innan jul. Vi jobbar ideellt och har jättesvårt att få ihop personal som täcker från och med nu. Vanligtvis brukar vi räkna schema från januari, men om vädret tillåter ska vi försöka att vara igång till jullovet, säger Philipson.
Att skidklubben ens skulle kunna ta tillvara på årets brådkyla var för bara 12 månader sedan tveksamt. Under vinter 2020 töade såväl snön som intäkterna bort och redan inför den ovissa pandeminvinter 2021 stod klubben med den ekonomiska kniven mot strupen. Ingen visste hur de sydliga skidbackar skulle påverkas och i Malmköping var det tal om inget mindre än överlevnad – lyckligtvis hittade de en lösning.
– Det blev faktiskt ett bra år med vinst. Vi hade säkert kunna haft större vinst då vi bara sålde 100 liftkort per öppettillfälle, men vi är nöjda med säsongen, säger Philipson.
Utöver att begränsa antalet personer på anläggningen införde skidklubben ett förbokningssystem för att hålla nere köer. Även skidskolans grupper fick hållas nere – både till antalet och storleken.
Och trots att Philipson tycker att de kan ta med sig mycket från fjolåret kan vissa saker komma att förändras.
– Vi hade inga köer i backen förra året, så vi kan nog släppa på lite, beroende på restriktionerna.