Rusning till brödernas retroloppis – trots pandemin

Gamla och udda prylar lockar. Det stod helt klart när retrobröderna i Malmköping öppnade upp sitt magasin för andra gången denna sommar.

Bröderna Daniel Wikström och Andreas Key driver Retrobrothers. Först sålde de via Instagram men för två år sedan hyrde de in sig i magasinet i Malmköping.

Bröderna Daniel Wikström och Andreas Key driver Retrobrothers. Först sålde de via Instagram men för två år sedan hyrde de in sig i magasinet i Malmköping.

Foto: Davd Gagnert

Malmköping2020-07-06 21:37

Trots det bistra vädret slingrade sig kön lång utanför den inhägnade tomten på Förrådsgatan i Malmköping en bra stund innan grindarna öppnades klockan nio på lördagsmorgonen. I helgen höll bröderna Andreas Key och Daniel Wikström för andra gången i sommar öppet i sin butik fylld med saker som andas antikt och retro.

– Det finns ett uppdämt behov, det märks. Det beror nog delvis på att alla bakluckeloppisar har tvingats ha stängt den här våren. Folk älskar loppisar och kan åka långväga, säger Daniel Wikström som står och tar betalt.

undefined
Daniel Wikström är bosatt i Stockholm medan brodern och Andreas Key bor i Malmköping.

Bröderna, som har haft butiken i två år, var dock förvarnade denna gång. Premiären sista helgen i maj gav dem en fingervisning av vad som komma skulle. Då var kön om möjligt ännu längre.

– Vi var lite osäkra då och visste inte om någon skulle komma i dessa tider. Lite förvånad blev vi att kön var så lång, men samtidigt vet jag ju hur jag själv funkar, säger Daniel Wikström.

Och så var det där med långväga kunder. En bra bit fram i kön stod Jenny och Jenny från Stockholm. De hade klivit upp kvart i sex på morgonen för att komma i god tid.

– Det här känns inte som en loppis, det är så fina unika saker och så är de så kunniga. Jag skulle säga att det är en upplevelse i Sverige detta, säger ena Jenny som stod först i kön senast.

undefined
Kön slingrade sig lång utanför staketet till magasinet under lördagsmorgonen.

De är lite hemliga, vill inte tala om sina efternamn och vill egentligen inte tala gott om loppisen. Att hitta en riktigt bra loppis beskriver de nämligen som att ha ett bra kantarellställe. Du vill inte att någon annan ska få reda på det. 

Anna Abrahamsson och Inger Larsson hade tagit sig från Mariefred och var imponerade.

– Det är mycket äldre saker här som man inte hittar någon annanstans. Det är som att kliva in i ett annat sekel, säger Anna Abrahamsson.

Bröderna både köper av och säljer till andra handlare ibland men helst vill de hitta sakerna direkt från källan. En gång till, åtminstone, kommer de hålla öppet i sommar. Det beror lite på hur jakten på nya gamla grejer går. 

undefined
Anna Abrahamsson och Inger Larsson köpte med sig en kista hem till Mariefred.

– Det ska vara nytt när man kommer hit, man ska inte hitta bara samma saker. Det är sjukt roligt att leta grejer, vi gör det här för att föda behovet att köpa prylar, säger Andreas Key.

Har ni också era kantarellställen?

– Flera andra handlare köper saker tillsammans, men vi vill ha ensamrätt. Man avslöjar inte gärna var man köper saker, det vore dumt, säger Andreas Key.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!