Satsning blev succé– gårdsglassen prisas

I dag får Grinda gårdsglass pris för sin närproducerade glasstillverkning. – Kundkontakten och den uppskattning vi får från dem är det roligaste, säger Elisabeth Lundblad.

Malmköping2015-06-27 10:00

I dag firas Jordbrukets dag på Sveriges Lantbruksmuseum på Julita gård och Lantbrukarnas Riksförbund passar på att hylla dem som hyllas bör.

Varje år delas priset Silvergrytan ut till en företagare som på ett fördelaktigt sätt framhäver och jobbar för den sörmländska maten och kulturen därikring.

I år är det alltså Grinda gårdsglass som får priset med motiveringen; "för att de genom sin relativt nystartade glassproduktion tagit gårdens mjölk närmare konsumenten".

– Jag tror vi får priset för det är närproducerat och att vi vågat satsa, säger Claes Lundblad.

Trots det hittills föga smickrande sommarvädret är glassförsäljningen på topp.

– Vi har haft bra tillströmning och folk kommer trots att det regnar. På midsommar var det fullproppat här. Maj var bra och juni kommer att bli ännu bättre och sen kommer de bästa månaderna när folk är lediga och turisterna kommer, säger Elisabeth Lundblad.

Glassfabriken på Grinda säteri är ung, det är inte mer än ett år sedan familjen Lundblad startade upp verksamheten.

– Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss och vi är glatt överraskade. Vi satte upp pekfingret i vädret men det är inne med närproducerat och att köpa svenskt. Det är möjligt att det inte gått lika bra om vi gjort detta för tio år sedan, säger Claes Lundblad.

Gårdsglass i holländsk tappning finns på några platser i Sverige och när Grinda startade var de den nionde tillverkaren. De jobbar med ett holländskt företag med ett utvecklat koncept för gårdsglass. Glassen säljs i det egna kaféet på gården och till restauranger och butiker i närliggande orter.

– Det svåraste är att få tiden att räcka till och det gäller att vara effektiv. Det roligaste är kundkontakten och att folk tar sig tid att berätta hur mycket de gillade glassen och hur fint hus vi har byggt, säger Claes Lundblad och berättar lite om de framtida planerna.

– Vi ska bygga ut på ovanvåningen med kafé och konferensdel. Allt är förberett, vi ska bara sälja lite mer glass för att ha råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!