I Sonja Berlins kombinerade arbetsrum och visningsrum ryms väggar och hyllar av vävda verk och mängder av trådar i olika färger och nyanser. I samband med att Hemslöjden har 100-årsjubileum har en hedersutmärkelse instiftats - årets mästarslöjdare. I lördags, under jubileumsmiddagen, var Sonja Berlin och tog emot utmärkelsen för Sörmland.
– Jag blev väldigt glad när jag fick reda på att jag var utvald. Tänk att allt jag har gjort i alla år har gjort avtryck. Det betyder mycket för mig.
En mästarslöjdare från varje län har utsetts. Hemslöjdsföreningar och hemslöjdskonsulenter har lämnat in förslag och motiveringen för varför just Sonja blev utvald har att göra med hennes år av undervisning.
– Jag har livnärt mig på att prata om och lära ut hantverket. Jag är inte den som bara kan sitta på mina kammare. Man sitter ofta själv när man väver och hur roligt är det? Nej, jag har rest runt, träffat massor med intressant människor och älskar att sprida hantverket vidare.
Brickvävning är en textilteknik som har funnits sedan tidig järnålder. Den har sitt ursprung i att man behövde slitstarka nyttoföremål som tömmar, remmar och band. Sonja fick upp ögonen för brickvävning under en textilkur som sedan ledde till ett uppdrag som studiecirkelledare. I dag har hon har en mängd utställningar och föreläsningar i bagaget, både i Sverige och utomlands. Hon har undervisat barn som vuxna. Hon har en masterexamen inom traditionellkonst. Hon har skrivit två böcker och den tredje är på väg.
– Jag har gjort det här i 37 år. Jag är otroligt glad för att kunna leva på detta. Visst kan det bli för mycket vävande ibland, då tar jag en paus. Men undervisningen tröttnar jag aldrig på.