Start för ett unikt hälsosamt kafé

Det finns gott om kaféer i Flens kommun. Men det som i dag slår upp sina dörrar i Malmköping är så gott som unikt i sitt slag i länet. Moni Ström-Lundin ska rawolutionera kafébranschen.

Rawfood-141105-fle-db-3.jpg

Rawfood-141105-fle-db-3.jpg

Foto:

Malmköping2014-11-07 06:00

Nej, det finns naturligtvis inget som heter rawolutionera. Ordvitsar tar dock sällan hänsyn till korrekt stavning. Raw food, eller råkost, är däremot ett begrepp som finns och som har fått ordentlig spridning i matkretsar. Raw food kan beskrivas som en livsstil, den växte fram i Kalifornien och har nu spritt sig över stora delar av världen. Det handlar i korta drag om att äta så naturliga råvaror som möjligt, obehandlad och ofta ekologisk mat, som aldrig värms varmare än 42 grader (läs mer om dieten i faktarutan nedan).

För tre år sedan kom Moni Ström-Lundin i kontakt med dieten och började så smått experimentera med olika recept. Hon kom sedan bort från dieten en period för att åter ta upp den på allvar för ett år sedan.

– Jag hade lite åkommor som jag inte fick bukt med. Då tog jag först bort sockret ur kosten, sedan även mejerivaror och mjöl. Då hade jag inte så mycket annat att välja på än att börja äta raw food, säger hon.

Moni har alltid haft ett stort intresse för hälsa och sunt leverne. Det i kombination med det allt växande intresset för raw food fick henna att till slut göra slag i saken och uppfylla en dröm.

– Jag har varit filtmakare i 14 år, men kände nu att det var dags att göra någonting annat och jag har alltid velat kombinera filtmakandet med att driva ett kafé. Nu kändes det självklart att det var detta kafé jag skulle starta, säger Moni.

I april anordnade Moni ett raw food-evenemang för att känna av intresset. Och fick ett stort gensvar.

– Jag fick till och med säga nej till flera för att det var fullt. Sedan dess har folk tjatat på mig att jag ska öppna och jag har redan sålt presentkort och tårtor, säger Moni.

I samma fastighet i Malmköping som Moni och hennes man har bott i fem år, där Moni tidigare hade sin filtmakarverksamhet, har nu ett kafé vuxit fram. I dag är det premiär för kaféet som, enligt Moni, endast har sin motsvarighet i Järna i länet. I övrigt har hon inte kommit i kontakt med något raw food-kafé i Sörmland.

Raw food-kafé andas lite söder på Stockholm, vad får dig att våga satsa i lilla Malmköping?

– Jag har inte tänkt så, att jag inte skulle våga. Jag brinner för det här och vill dela med mig och visa vilka goda saker man kan göra utan socker och mjöl och att man mår bra av det. Dessutom kommer smakerna fram mer.

Varför tror du raw food-dieten har blivit så populär?

– Jag tror att folk har blivit mer medvetna om att kosten har en stor betydelse. Det ligger rätt i tiden, det är ett stort intresse. Folk har hört av sig från bland annat Eskilstuna och Katrineholm, det är jätteroligt!

Moni kommer börja med att erbjuda ett klassiskt kaféutbud med bakverk och smoothies, men hon har även planer på att vartefter eventuellt börja servera lättare luncher. Hon kommer också hålla matlagningskurser i raw food.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!