Stort missnöje mot riksfärdtjänsten i Flens kommun

De upprörda rösterna kring riksfärdtjänsten i Flens kommun tilltar. Tidningen har mött tre boende i Malmköping som alla drabbats av samma öde som 89-åriga Maivor Åström.

Malmköping2016-12-22 17:21

I går berättade tidningen om Maivor Åström i Flen som nekades en likadan riksfärdtjänstresa som hon fått beviljad två år tidigare. Men Maivor är långt ifrån ensam om att uppleva att kommunen numera är hårdare i sin bedömning trots att lagen som reglerar resorna inte har förändrats.

80-åriga Birgit Gustafsson i Malmköping är beroende av permobil för att ta sig fram och klarar det dagliga livet utan varken hemtjänst eller färdtjänst tack vare att fem år äldre maken Göran Gustafsson sköter om hemmet och har köpt en större bil med plats för permobilen.

– Jag vill inte utnyttja något och jag åker bara riksfärdtjänsten en gång om året, säger Birgit som fått riksfärdtjänst i 25 år fram tills nyligen.

– Vi skulle åka till Bromma och julhandla med barnen men då fick vi nej. De ringde och berättade det och det var ingen som talade om för oss att vi kunde överklaga, säger Göran som kontaktade kommunens färdtjänstavdelning.

– Förra året kom handläggaren hit och tittade, hon sa att det här ändrar vi inte på men nu ett år senare säger de att de inte har tid att komma och att man kan bli friskare även om man blir äldre, säger Göran som poängterar att övrig assistans med hjälpmedel och äldrevården i stort har fungerat bra.

– Eftersom jag inte hade någon hemsamarit kunde jag resa på egen hand sa de. Men jag kan inte ta tåget och tidigare har det aldrig varit något problem. Jag vill bara att det ska bli som förr, att jag får komma ut en gång om året, säger Birgit.

Parets väninna i grannskapet, Agneta Andersson, har också fått sitt första avslag på en resa med riksfärdtjänst.

– Jag åkte min första resa 2014 och i april fungerade det bra med taxi, tåg och taxi till Göteborg. Men nu i december fick jag avslag på en ny resa till Göteborg. Jag uppfyller kraven men fick ändå nej, säger Agneta som bekostade resan för henne och dottern själv i stället men som oroar sig för den som inte har råd att göra det.

– På vägen hem stannade tåget bara två minuter i Katrineholm så vi hann inte kliva av utan fick åka med till Stockholm och fick ordna med en ny biljett.

En annan Malmköpingsbo, som vill vara anonym eftersom dennes ärende är överklagat och ännu inte avgjort, säger:

– De sa att jag kunde åka med det kommunala och själv boka men jag är 90 år och har bara ledsyn och har en dålig höft. När jag skulle åka för min 90-årsdag i november sa handläggaren att de gör ett undantag men sedan blir det inte fler resor.

Enligt lagen finns det ingen begränsning i antalet resor en person kan göra per år.

– Tydligen har de ändrat om helt och hållet. Hon sa rakt ut att sådana är reglerna nu.

Jessica Norström är vd på riksfärdtjänst i Eskilstuna.

– Riksfärdtjänsten är en rättighetslagstiftning och det är kommunens handläggare som gör bedömningarna. Reglerna har inte skärpts men lagen är inte jättetydlig och det kommer en del domar som blir praxis, säger hon och ger ett exempel.

– När domen sa att flyttresa är en enskild angelägenhet förändrades kommunens beslut, de hade sagt nej tidigare och gjort fel men inte vetat om det. Det är många faktorer som påverkar besluten och tanken är att mycket ska kunna gå med de kommunala färdmedlen.

Socialnämndens ordförande Daniel Ljungkvist har avböjt att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!