Strykjärnscurlingen den enda i sitt slag

På lördag kommer de gamla och tunga presstrykjärnen åter till användning på Hosjöns is. Det är dags för bygdens egen världsnyhet strykjärnscurling.

Malmköping2016-02-04 13:00

Än är det lite tidigt att kalla det en tradition men efter premiären i fjor anordnar Lars Ivarsson på strykjärnsmuseet återigen tävling i styrkjärnscurling.

– Det kom drygt ett hundratal förra året och jag har gjort affischering i Malmköping, på malmköping. nu och på hembygdsgårdens hemsida. Jag hör mycket ute på byn att de kommer i och med att det är isupptagningen samtidigt, säger han.

Förutom Lars Ivarssons eget slit kan uppslutningen överträffa fjoråret av en annan anledning.

– Svt var här och filmade och det kan väcka ett större intresse. När de var här förra tisdagen hade snön från skogen smält och det var blött men nu har vädret ändrat sig igen. Isen är två decimeter tjock och man ser nästan rakt igenom, säger Lars Ivarsson.

Han öppnade styrkjärnsmuseet 2014 och i samband med invigningen när antikexperten Peter Pluntky fanns på plats fick han idén att använda några järn som curlingstenar från dennes son.

– Jag nappade direkt, det är ju en toppengrej men en kul grej och inget blodigt allvar. En udda grej och sånt roar folk, säger Lars Ivarsson som i sin marknadsföring stolt skriver "för andra gången i världen" på affischerna.

De tunga pjäserna är ett stycke historia.

– Jag har ett 30-tal strykjärn och de väger mellan tio och 13 och ett halvt kilo. De är pressjärn från 1700 och 1800-talet som uppför sig olika på isen.

På Hosjöns is iordningsställs curlingbanor upp enligt konstens alla regler – nästan.

– Jag ritar upp ringar enligt de internationella reglerna men banorna är inte samma längd. De blir ungefär 15 meter.

Tävlingarna startar klockan 11 på lördagen och hembygdsföreningens grillar korv och genomför sin årliga isupptagning samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!