Kan du lova?
"Kan du lova att se till att hela landsbygden i Flens kommun snarast får tillgång till bredband? Just nu står utbyggnaden still." Så lät det inför valet 2018 när en flensbo ställde frågan på sajten #kandulova. Sex av åtta partier svarade ja – bara Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna svarade nej. Men de partierna hade egentligen bara invändningar mot begreppet "snarast", för så här skrev sedan socialdemokraterna i sitt svar:
"Nej, snarast kan vi nog inte lova, men i det samarbetsavtal som kommunen ingått med IP only så skall 100 procent av befolkningen ha tillgång till bredband med 100 mbit senast 2020. Vi räknar med att den tidplan IP only arbetar efter fortfarande gäller."
Sven Sjögren är en av de privatpersoner vars bostad fortfarande inte är ansluten till bredband, och för honom är det i dagsläget svårt att över huvud taget använda internet.
– De här husen ligger som i en svacka, vi får nästan ingen signal alls, berättar han och pekar på de kringliggande husen.
Dottern Annika Pfister är på besök med sin familj, som även de har upplevt problem med den dåliga internettäckningen.
– Min man Berndt vill gärna jobba härifrån men det går inte, han åkte upp på berget här borta för att få internet. Klockan åtta på morgonen satt han i bilen och hade videomöte, det känns så primitivt, säger hon.
– Vi kallar det för "internetberget" – dit går barnbarnen när de vill få kontakt med sina vänner, fortsätter Sven Sjögren.
Han och frun Karin Sjögren delar sin tid mellan bostaden i Uppsala och huset vid Morasjön i Dunker. Redan 2013 bildades föreningen Fiber i Dunker, som under två somrar höll möten där de arbetade för just fiberdragningar i Dunker. Föreningen ansökte om statligt bidrag för att subventionera fiberdragningen, och trots att de var kvalificerade uteblev pengarna. Fem bredbandsprojekt i Sörmland uppfyllde kraven, men det fanns bara möjlighet att finansiera två av dem.
– Då blev folk lite arga på oss. Först hade de undrat "vad ska vi ha för nytta av fiber?", och sen när vi övertalat dem blev det inget.
Men när kommunen slöt avtal med företaget IP only tändes ett nytt hopp hos föreningen, som valde att bistå företaget med sin research.
– När IP only tog över hjälpte vi dem, de fick hela vårt "kundregister" på 500–600 personer. Vid det här laget tänkte vi att om ett till två år har vi nog fiber, säger Sven Sjögren.
Men så blev det inte. År 2017, innan det förra valet, hade 71,42 procent av hushållen bredband via fiber i Flens kommun. Vid det laget hade Fiber i Dunker redan varit aktiva i fem år. Nu, nio år efter att föreningen bildades, har anslutningsgraden i kommunen höjts till 94,73 procent. Men familjen Sjögren är en av de 5,27 procent som fortfarande lever i ett digitalt utanförskap.
Sven Sjögren har själv arbetat med it-utveckling, då han under 90-talet var ordförande i regeringens första grupp för it-frågor.
– Redan då var man medveten om att internet skulle bli väldigt viktigt i framtiden. Jag minns att någon sa "vi har en värld framför oss, där man antingen är med eller utan internet". Här sitter jag, år 2022 och är utanför.