Grinda gårdsglass slog rekord i maj och juni

På Grinda gårdsglass har man märkt av ett tydligt uppsving av glassförsäljningen senaste åren. Något som rimmar väl med färska siffror från SCB som säger att vi äter mer glass än någonsin.

Ester Aav och Tuva Hjertén serverar alla glassugna besökare.

Ester Aav och Tuva Hjertén serverar alla glassugna besökare.

Foto: Emmelie Andersson

Malmköping2023-07-20 20:30

Enligt färska siffror från SCB äter vi svenskar mer glass än någonsin. 

Statistiken visar att glassförsäljningen i landet tredubblades mellan åren 2000 och 2021, från 2,4 miljarder till 8,3 miljarder kronor.

Slår man ut det per person så betyder det att vi i genomsnitt köpte glass för 275 kronor år 2000 och 799 kronor per person 2021. 

undefined
På Grinda gårds glass har man märkt av den ökade försäljningen av glass.

På Grinda gårdsglass märker man tydligt av denna trend. 

– De sista åren har varit helt galna, särskilt under pandemiåren, säger Elisabeth Lundblad, glassmästare Grinda gårdsglass. 

Hon säger även att maj och juni i år har varit de bästa månaderna under alla år de haft öppet.

Grinda gårdsglass slog upp portarna till sitt kafé med närproducerad glass 2014. Här görs glassen på mjölk ifrån granngården, äggen är sörmländska och de flesta bär och frukter är odlade i egen trädgård eller hos vänner och bekanta i närheten. 

undefined
Ester Aav och Tuva Hjertén serverar alla glassugna besökare.

Under en vanlig sommardag besöker i snitt 400 personer kafét strax utanför Malmköping. 

– Glass är ju lite väderberoende, redan när de första solstrålarna kommer i april vill folk sitta ute mot väggen och fika. Men under den varmaste perioden som var nu i somras letar besökarna sig till skuggan, säger Lundblad. 

Det märks att hon har svårt att peka ut en tydlig favoritsmak bland utbudet av de många glassarna.

– Alla bärglassar går alltid bra de är riktiga favoriter. Men vi säljer även alltid bra av de klassiska smakerna choklad och vanilj. Är någons favoritsmak slut när de kommer blir de lite ledsna.

undefined
Glassen som serveras på Grinda gård är gjord på närproducerade råvaror.

Väljer vi människor glassmak av vana?

– Det gör vi verkligen, vi har kunder som alltid kommer in och köper samma smak. Men jag har jobbat hårt med vissa kunder att våga prova något nytt. Sällan blir någon besviken, säger hon och fortsätter;

– Vi byter ju smaker ofta, på sommaren går det mycket sorbet, och nötglass är alltid populärt. Du ser, jag kan nästan inte peka ut en ensam storsäljare. Det är så olika vad folk vill ha.  

Hur tror du det kommer sig att försäljningen av denna typ av produkt ökar trots de bistra tiderna? 

– Jag vet inte riktigt, men jag har funderat mycket på det där. Jag tror vi svenskar gärna unnar oss, och vi vill ha vårt fika, trots att vi kanske borde lägga pengarna på något annat. Och det är vi såklart tacksamma över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!