1948 flyttade Automatiskt Brandlarm AB till Malmköping och startade fabrik och huvudkontor i ett gammalt nedlagt mejeri. Sex år tidigare hade Lars-Axel och Lena Tjeder bildat bolaget i Stockholm. Verksamheten satsade tidigt på tillverkning och installation av brandlarmsutrustning med egna brandlarmscentraler, larmtrycksknappar, brandkårsalarmering och hjälptelefoner.
1954 började tillverkningen av den elektromagnetiska könummertablån, till vilken Östermalms saluhall i Stockholm blev en av bolagets första kunder. 1958, i samband med att Lars-Axel Tjeder sökte patent för sin uppfinning Call-O-Phonen – en sökartelefon för intern kommunikation, bildades dotterbolaget Tjeders industri AB och bland kunderna återfanns bland andra stora spelare som Statens Järnvägar, Elektroskandia TGOJ och Securitas alarm.
1966 såldes Automatiskt Brandlarm AB till LM Ericsson, medan Lars-Axel och Lena Tjeder behöll Tjeders industri i Malmköping.
– Man törs ju knappt tänka på hur det hade gått för L M Ericsson utan det förvärvet, säger dagens vd Marie Svensson och ler.
Hon började på Tjeders som ekonomichef 1997 och har lett bolaget sedan 2004.
– Sedan avknoppningen har vi utvecklat och tillverkat bland annat könummersystem, nöd- och trygghetslarm och ljussignalsystem till kontor och sjukhus.
– De här funktionerna löser vi fortfarande – men med innovativa lösningar och i tätt samarbete med våra kunder och leverantörer. Idag har vi fjärrstyrda system via molntjänster och spetsteknik på hårdvaran.
Bolaget, som ägs av sina medarbetare, har 40 anställda, varav drygt hälften arbetar i Malmköping där även huvudkontor, produktion och hårdvaruutveckling är förlagd.
– Paret Tjeder hade inte några gemensamma barn och innan änkan Lena Tjeder gick bort, 1986, testamenterade hon företaget till personalen, berättar Marie Svensson.
Tre år senare var den juridiska processen klar och med det kunde också Lars-Axel och Lena Tjeders stiftelse sjösättas.
– Det innebär att den som blir anställd i företaget per automatik får medbestämmanderätt i stiftelsen, som med sina 51 procent av rösterna är majoritetsägare i bolaget.
Resterande ägarandelar utgörs av externa styrelseledamöter och personal som köpt in sig.
– Upplägget innebär att den som slutar i bolaget får sälja tillbaka sina aktier till stiftelsen genom hembud. Den här konstruktionen har gett stabilitet och högt ansvarstagande och jag tror inte att Tjeders hade funnits idag om bolaget haft en annan ägandeform. Då tror jag att vi hade blivit uppköpta och nedlagda sedan länge.
Tjeders har haft en fin utveckling och närapå dubblat sin omsättning de senaste tio åren. Soliditeten är god och resultaträkningen visar idel svarta siffror.
– Att växa i sig är inget självändamål. Vi vill ha en stabil och ansvarsfull tillväxt med lönsamhet. För att klara av det gäller det att hänga med i utvecklingen och vi satsar därför på samarbeten med flera olika aktörer.
Just nu ligger en stor utmaning i att hantera komponentbrist, ökade kostnader och svårigheter med leveranser.
– Just nu är det lite galet på världsmarknaden, men vi har en bra dialog med både leverantörer och kunder. Nu blickar vi framåt och siktar på åtminstone 80 år till.