Toppfotograferna hedrar avlidna kändisar – i Malmköping

De har rest världen över och fotat internationella stjärnor i flera decennier. Nu visar Bo Arrhed och Roger Tillberg upp sina verk för att hedra bortgångna storheter på hemmaplan.

Roger Tillberg och Bo Arrhed i den senares ateljé i Malmköping.

Roger Tillberg och Bo Arrhed i den senares ateljé i Malmköping.

Foto: David Gagnert

Malmköping2021-02-12 21:33

Den 16 februari 2013 hängde ett fotografi på Eric Ericson i fönstret på Bo Arrheds ateljé på Landsvägsgatan i Malmköping. Den världsberömda dirigenten hade dött samma dag, 94 år gammal. Sedan dess har de avlidna kändisarna avlöst varandra bakom glasrutan. Tack vare det imponerande bildarkiv som Bo Arrhed och hans fotografkollega Roger Tillberg sitter på.

– De flesta bilderna är Rogers, han har fotat alla människor utom Doris Day, säger Bo Arrhed.

– Det är en svag överdrift, flikar Roger Tillberg in.

undefined
Roger Tillberg och Bo Arrhed utanför ateljén som har blivit känd som en hyllningsplats för offentliga personer som lämnat jordelivet.

Att båda två har haft många kända personer framför kameran genom åren råder det inget tvivel om. Lill-Babs, Ernst Hugo Järegård, Sven Wollter, Jan Myrdal, Mona Malm, Max von Sydow, Kristina Lugn, Lars Norén, Bibbi Andersson, Roger Moore, Chuck Berry och Maradona är ett litet axplock av personerna som genom åren har kunnat skådats i ateljéfönstret.

– Det är för att hedra någon som väldigt många känner till och har en relation till, säger Arrhed.

De boende i Malmköping har vant sig vid att avlidna kändisar i stort sett alltid återfinns i ateljén

– Vi är påpassade och vi är nästan alltid före nyheterna, säger Arrhed.

undefined
I Bo Arrheds ateljé trängs celebriteterna.

– Det är en principfråga att vara först, fyller Tillberg i.

Under 2020 har många kända personer gått ur tiden. Vissa dagar har det hängt tre fotografier samtidigt i fönstret.

– Jag känner de flesta som vi hängt upp så det är klart att det känns lite trist, säger Tillberg. 

– När vi hängde upp Jan Myrdal och Sven Wollter ovanför varandra kändes det lite extra, medger Arrhed.

undefined
Gunnel Lindblom och Lars Norén, två av de kändisar som hedrats i ateljéfönstret.

Både Bo Arrhed och Roger Tillberg började jobba som fotografer 1958 i Stockholm. Arrhed gjorde främst jobb åt Se, Bildjournalen och Veckojournalen medan Tillberg började som "springis" på Idrottsbladet som 14-åring för att sedan gå vidare och frilansa för alla de stora förlagen, som Allers, Egmont och Bonniers.

– Jag levererade både till dagspress och veckopress och jobbade mycket i nöjesbranschen med skivinspelningar och film, säger Tillberg som bland annat minns de första besöken av Beatles i Sverige.

undefined
Vissa dagar har så många som tre kända ansikten hängt i ateljéns fönster.

Tillberg har varit på många Nobelfester och bevakade OS i Lake Placid 1980 och Los Angeles 1984 på plats. Under 30 år följde han även kungaparets på deras statsbesök, ett uppdrag som gav honom fri passage till platser många andra aldrig får uppleva. Han har gått omkring på Kreml ätit middag i spegelsalen på Versailles, släppts in i den stängda staden i Kina på 80-talet och fått gå omkring bland de manshöga figurerna som utgjorde Terrakottaarmén.

– Det är häftiga upplevelser som inte många andra är med om, säger Tillberg.

undefined
Bo Arrhed med ett gammalt exemplar av tidskriften Bild som han gjorde många uppdrag för under sin tidiga karriär.

Arrhed jobbade som fotograf i ett 20-tal år, sedan skolade han om sig till lärare och praktiserade det yrket i två decennier. Som pensionär återgick han dock till fotandet under tidigt 2000-tal. Ett Stockholmsförlag köpte in sig på hans gamla negativ av kända personer och för pengarna köpte han en ny kamerautrustning. Som av en händelse var hans granne chef på ett förlag vilket ledde till nya jobb.

Bland de jobb han gjort genom åren sticker ett ut lite extra. I mitten på 60-talet skickades han och reportern Sten Hedman till London för tidningen Se. Där skulle de träffa gitarristen Jeff Beck.

– Men när vi kom till skivbolaget EMI möttes vi av två kostymklädda gubbar som sa att han hade försvunnit. De hade letat i en vecka men hade inte hittat honom, säger Arrhed.

undefined
Bo Arrhed har fotat en lång rad kända ansikten under sin karriär. Bland andra The Beatles.

Istället körde EMI Arrhed och Hedman till en skola där ett nytt band, som skivbolaget trodde mycket på, spelade.

– Där stod fyra killar i olika blanka skjortor och spelade i en gymnastiksal. Sten Hedman var inte en intresserad. Han sa: "Nä Bosse, vi skiter i det här och åker till stan och käkar". Nej, vi är ju här så vi måste ju ta en bild tyckte jag, säger Arrhed.

När det var paus radade Arrhed upp killarna i bandet mot en vit vägg och tog en pliktskyldig bild. Bandet var Pink Floyd. 

undefined
Tidskrifterna Bild och Se var ledande under 60-talet och Bo Arrhed gjorde många jobb åt dem.

– Bara något år senare insåg jag vilket miss vi hade gjort. Vi skulle ju ha hängt på och festat med dem hela natten, säger Arrhed.

Arrhed flyttade till Malmköping redan 1980, Tillberg kom hit för snart 15 år sedan. De är inte de enda välkända fotograferna i trakten. Bland annat bor Magnus Elander, Ingmar Holmåsen, Ralf Turander och Hans Gedda i Malmköping med omnejd.

– Malmköping är väl ett av de mest tätbefolkade fotografområdena i Sverige, konstaterar Tillberg.

Historiens första foto

1826 tog fransmannen Joseph Nicéphore Niépce historiens första, bevarade, fotografi. Han kallade den "heliographie", solteckning. Det föreställde utsikten från Niépce´s arbetsrum på hans egendom Gras nära Chalon-sur-Saone. Kameran hade tillverkats av optikern Charles Chevalier i Paris.

Källa: Fotopaw.se

Karta: Malmköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!