Variationerna mellan vad trädgårdsentusiasterna väljer att fokusera på och bredden som finns i vårt avlånga land är vad evenemanget Tusen Trädgårdar vill ta fasta på.
Söndagen den 3 juli visar inte mindre än 778 trädgårdar upp sig mellan klockan 10 och 17 i arrangemanget som startades av trädgårdsprofilen och proffset Gunnel Carlsson 2010.
– Det är som en jättelik konstrunda fast man åker och tittar på trädgårdar i stället. I år är 44 Sörmländska trädgårdar med, det är dubbel så många som för två år sedan och tio av dem ligger i lilla Flens kommun, säger Lena Wistrand från Studiefrämjandet som arrangerar trädgårdsfesten tillsammans med Riksförbundet Svensk trädgård och Trädgårdsriket.
– Jag ser fram emot att bli inspirerad, det är vad det handlar om, att sprida odlingsglädje och trädgårdspassion. I Sparreholm gör vi också guidade stadsvandring mellan trädgårdarna klockan 11 och 14 tillsammans med Hembygdsföreningen så att även de som inte är supernördiga med trädgårdar får sin del, säger Lena Wistrand.
Trädgårdar skiftar från kungliga installationer och större företagsmässiga till den lilla enskilda. Lejonparten av deltagarna i Sverige största trädgårdsarrangemang är privatpersoner som stolta visar upp sina hemmaverk.
Hos Inger och Jan Ejheden i centrala Malmköping är det spänd förväntan inför evenemanget. Det är första gången paret ställer upp med sin fransk-italienskinspirerade oas.
– Vi tyckte det skulle vara spännande att visa trädgården. Vi hoppas att många ska komma hit och trivas och få lite idéer och kanske att kanske att vi får idéer av dem, säger Jan Ejheden.
Trädgården är tudelad, en del kring boningshuset med ett litet trädgårdsland, äppelträd och en mängd olika växter och grönyta. Den andra biten är byggd kring en gammal isdös och är mer intim till sitt format med ett kvadratformat vattendamm med fiskar och ständigt porlande vatten, skulpturer, vindruvor, pittoreska bänkar och frodig grönska.
– Vi har inte haft så mycket tid förut men det har vi nu. Det här är ju ett heltidsjobb men man får ro i själen, man bara går och tänker vad mysigt vi har det, säger Inger Ejheden.
För att få till sin trädgård på bästa möjliga sätt finns det vissa generaltips att följa, speciellt om du är novis.
Trädgårdsgänget tidningen pratade med i Malmköping råder till att tänka efter före och försöka se slutresultat framför sig. Dessutom råder de att plantera växter som trivs med varandra och som inte sprider sig utan kontroll. Och håll koll på skadedjuren, det enda de samtliga ser som negativt med trädgårdsintresset.
Vi i Villas trädgårdsexpert Lisa Winnerlid har också tips för nybörjaren.
Börja med ett insynsskydd, exempelvis en häck. Idegranshäcken är grön året om och vill man ha höjd och yvighet kan man sätta ståtliga solrosor.
Satsa på att göra fint runt huset, det område du oftast ser. Exempelvis med krukor som med rätt storlek och bra jord kan hålla de flesta växter.
Och när du ändå är i gång och odlar i kruka, glöm inte att du även kan odla vinbärsbuskar, jordgubbar, smultron, tomater, mynta och basilika i kruka. Fördelen med krukor är också att de är lätta att möblera om för en ny look.
Håll gräsmattan så liten och lättskött som möjligt.
Tänk redan i år på nästa säsong. I månadsskiftet augusti september är det dags för vårblommande lökar som påskliljor och tulpaner. Ett tips är snökrokus som blommar väldigt tidigt redan när snön smälter och sprider sig snabbt.
Alla trädgårdarna som är öppna står att finna på hemsidan tradgardsriket.se.