Februari innebär semmelbak, i alla fall för dem som håller sig till traditionerna. För den som är sugen på semlor finns det att köpa i olika varianter under hela året numera.
– Jag såg en saffranssemla i julas, men jag tycker att man ska äta semlor i februari och mars. Om man äter semlor under hela året kan man ju inte njuta av det när man verkligen ska, säger Madelene Boström som sedan drygt två år är bagare på Hotell Malmköping.
Semmeltrenderna har varit många genom åren. Semmeltårta och Weinersemla är två varianter och förra året var det semmelwrappen som var på allas läppar, bokstavligt talat. Vad som trendar i semmelvärlden i år är mer oklart.
– Jag tror att det kommer gå mer åt någonting man kan ta med sig och äta i farten. Wrappen är smidig, men den kan bli kladdig mot slutet. Det ska vara någonting enkelt eftersom folk ofta är i farten, säger Madelene Boström.
På bordet står ett fat med klassiska stora semlor och minisemlor, bredvid står ett fat med mindre välkända semmelvarianter. En bullsemla, som precis som namnet antyder är en bulle med mandelmassa i degen och grädde på toppen, samt en korvsemla där brödet ser ut som ett korvbröd med mandelmassa i botten och grädde på toppen.
Om Madelene Boström är noga med när på året man äter semlor är hon inte lika noga med utformningen eller ingredienserna. Skapa din egen semla och byt ut mandelmassan mot till exempel vaniljsås, hallonsylt eller Nutella. Våga experimentera med såväl form som smak.
– Gör den semla som du själv vill ha.
Det finns flera sätt att göra semla på. Om du bakar din egen semla är det av stor vikt att du låter degen jäsa tillräckligt länge. Oavsett om du kalljäser över natten eller bakar semlorna samma dag.
– Om degen jäser för kort tid blir semlorna hårda och torra. Men det är inte så svårt att baka semlor, det är som att baka bullar.
Du kan också göra en semla på expressfart om du köper goda släta bullar och mandelmassa på rulle. Då har du en färdig semla på 30 minuter. Alla sätt är bra utom de dåliga.
Var inte för snål med mandelmassan, eller vad du nu vill ha i semlan, det får inte bli för mycket bröd, tipsar Madelene Boström. Själv tycker hon om att baka korvsemlan, båda för att det är någonting nytt och för att den är enkel att äta. När det kommer till att äta själv har Madelene Boström sin klara favorit.
– Semlan hos Janelings i Eskilstuna, jag tycker att de har bäst mandelmassa.
Det finns nästan lika många sätt att äta en semla på som det finns semlor. Vissa vill till exempel ha sin semla i djup tallrik med varm mjölk och äta den med sked.
– Jag äter inte med sked, jag tycker att man ska unna sig att äta med händerna. Jag börjar med locket och det ska vara mycket mandelmassa, säger Madelene Boström som kommer att få göra sin beskärda del av semmelvarianter de närmaste veckorna.