Den pikanta historien som har uppmärksammats av Corren vid flera tillfällen tar sin början 1992. Då var Barbro Johansson på Konsum i Åtvidaberg och köpte flera rulltårtor varav de flesta gick åt på sonens födelsedagsfest.
Men ett underverk till bakverk blev kvar i kylskåpet och ligger där än.
– Jag tänkte att den får ligga kvar och se hur länge den håller men inte trodde jag på så här länge. Jag flyttar ut den och lägger i en kylväska när jag städar kylen och sedan tillbaka igen, säger Barbro Johansson om rulltårtan som dessutom överlevt två kylskåpsbyten.
Rulltårtans förpackning har inget bäst före datum och förutom lite bleknad färg och mörknad hallonsylt är den till synes intakt.
– Jag skulle inte äta den, den ser inte god och om vi öppnar den möglar den nog, säger Barbro Johansson som inte håller det för omöjligt att bakverket överlever både henne och maken Sören.
– Jag är 71 nu så vi får väl se om den går i arv.
Mats Aronsson är kvalitetsansvarig på SwitsBake som tillverkat rulltårtan på fabriken i Malmköping.
– Det är inte så konstigt som det låter, om man packar den i en tät atmosfär och ingen luft kommer in eller ut kommer den aldrig att mögla. Men det tyder på oerhört bra hygien och någon mögelpool brukar alltid hänga med, säger han men rekommenderar inte en smakbit.
– Nej, det kan ha hänt annat i den och den borde vara ganska torr.
Normalt sett ska en rulltårta hålla i 12 veckor, Åtvidabergsexemplaret har fördubblat sin hållbarhet med 100 gånger det, alltså drygt 1 200 veckor.
– Jag misstänker att det är en del konserveringsmedel i den, men det där är lång tid och man ska ha lite tur för det. Vi har ett bäst före datum vi ansvarar för men på den tiden hade man bakdag i stället, säger Mats Aronsson.