Ettåriga Elsa fick plats på förskola – två mil hemifrån: "Katastrof för familjen"

För två veckor sedan fick Fredrik Alexandersson och Elin Johansson besked om att deras dotter Elsa fått plats på en förskola. Men det blev långt ifrån vad de önskat. Förskolan familjen erbjuds ligger över två mil från hemmet.

Malmköping/Eskilstuna2016-12-23 06:52

När ettåriga Elsa Alexanderssons föräldrar önskade var dottern skulle gå i förskola valde de tre skolor i närheten av deras nya hem i Ärla.

– Förskolorna vi önskade var Ärla, Hällberga och Kälkbacken. Vid den sistnämnda går hennes syster. Det är lite längre till den, men eftersom vi redan hämtar systern där varannan vecka skulle det kännas okej, säger Elin Johansson.

Hon jobbar i Ärla där familjens nya hus byggs, men bor just nu i Malmköping med dottern. Fredrik Alexandersson bor redan i Ärla.

Förskolan som Elsa fick plats på är i Slagsta. Helt på andra sidan Eskilstuna, det är över två mil från deras snart färdigbyggda hus i Ärla.

– När vi fick beskedet tänkte vi att det kändes konstigt. Men tänkte att om vi ringde och förklarade situationen skulle det kunna gå att lösa, säger Fredrik Alexandersson.

Situationen som uppstår i januari när förskolan drar i gång för Elsa Alexandersson är enligt föräldrarna ohållbar.

– Det blir en katastrof för familjen. Elsa kommer att vara på förskolan från klockan 6 på morgonen tills strax innan 18. Om man räknar in tiden vi kommer att spendera i bilen blir det nästan 14 timmar om dagen som hon är borta från hemmet och familjen, säger pappan och fortsätter:

– Det känns inte helt rätt.

Före och efter jobbet måste alltså Fredrik Alexandersson åka från Ärla, genom Eskilstuna, släppa av sin dotter och sedan ta sig tillbaka igenom stan och vidare till Malmköping.

Utöver att föräldrarna är besvärade över hur lite tid de kommer att få spendera med sin dotter är de också oroliga över vardagliga problem som medföljer situationen.

– Ett problem är att Elsa inte kommer att äta middag förrän klockan 19, då har hon inte fått någon ordentligt mat i sig på sju timmar. Sedan blir det också väldigt lite sömn. Rekommenderad sömn för ettåringar är tio timmar. Om hon i bästa fallet somnar direkt vid 21 blir det ändå inte mer än åtta timmar innan hon ska upp igen, säger Elin Johansson.

Direkt när föräldrarna fick beskedet hörde de av sig till Eskilstuna kommun. Där blev de hänvisade till flera personer som bollade ärendet vidare, men till sist fick de ett svar.

– Enligt personen på kommunen var situationen inom rimlighetens gränser, säger Fredrik Alexandersson och fortsätter:

– Men jag förstår inte det. Hur kan det vara rimligt att Elsas föräldrar blir personalen på förskolan och hennes bästa kompis en bil?

Skolchef för förskolan i Eskilstuna kommun är Anna Olofsson Carstedt. Hon säger att kommunen uppfyllt kraven enligt skollagen.

– Först och främst arbetar vi med att alla ska få en plats på förskolan. Sedan ser vi självklart på vart familjen bor och försöker hitta förskolor nära hemmet, men ibland finns det helt enkelt inte platser, säger hon.

Samtidigt ser skolchefen problemet i situationen.

– Vi på kommunen och förvaltningen är inte nöjda när föräldrarna är missnöjda. Självklart är det så, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt som vi ligger i fas med våra placeringar, alltså att vi kan erbjuda platser under den garantitiden vi har, skulle vi kunna ha en bättre framförhållning till föräldrarna om placeringar.

Kan ni göra någonting för att lösa problem som dessa?

– Det är svårt. Under våren är det ett högt tryck på förskolorna. Omplaceringar till hösten, då sexåringar går över till skolan, finns det däremot eventuella möjligheter till.

Hur arbetar ni långsiktigt med det här?

Vi tittar på vilka områden som det är ett högt tryck på och i de områdena bygger vi nya förskolor i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om