Vandaliserad domarring ska återställas

I höstas förstördes en fornlämning i Malmköping, efter att delar av en minst 1500 år gammal domarring på platsen förflyttades. Nu ska domarringen återställas så gott det går.

Den spräckta stenen från domarringen.

Den spräckta stenen från domarringen.

Foto: Anna Hübsch

Malmköping/Sörmland2019-04-10 21:02

Domarringen vid Trekanten i Malmköping, är en förhistorisk grav som ligger intill ett större gravfält från järnåldern. Ringen finns på kommunal mark och är enligt länsstyrelsens arkeolog mellan 1500 och 2000 år gammal. Fram till i höstas bestod domarringen av stenar placerade i en ring. Men under hösten 2018 upptäckte Leif Jacobsson från Malmköpingsortens hembygdsförening att domarringen hade vandaliserats. En av de ursprungliga stenarna hade förflyttats och spruckit.

–Det är inte så många stenar kvar från den ursprungliga domarringen. Vi tror att det är fyra som är kvar, men en av dem flyttades ju i höstas och skadades i samband med det. Det har gått av större flisor, säger Olof Pettersson, arkeolog på Länsstyrelsen Södermanland.

Efter att ha undersökt platsen och bekräftat att domarringen, som tillsammans med gravfältet bildar en fornmiljö, blivit förstörd, polisanmälde länsstyrelsen händelsen till polismyndighetens Nationella operativa avdelning, NOA, som utreder kulturarvsbrott. Men någon förundersökning inleddes aldrig.

–De tyckte helt enkelt inte att de hade tillräckligt att gå vidare med. Det är förmodligen maskinkraft som har använts för att flytta de tyngsta stenarna i alla fall, men det är bara spekulationer.

Nu har länsstyrelsen fattat beslut om att domarringen ska återställas i den mån det är möjligt. Det blir Sörmlands Arkeologi AB som genomför arbetet i maj eller juni.

–Den stenen som förflyttades ska lyftas tillbaka. Det är lite andra stenar som har lyfts in också, så den ser konstig ut i formen. En domarring brukar vara närmast rund, det är inte den här. Den är lite oval.

Är det möjligt att återställa stenen som gick sönder i höstas?

–Man får ställa tillbaka det som återstår av huvudstenen. Man tittar på platsen där stenen stått tidigare och gräver lite och lyfter dit stenen med en maskin.

Vad händer med delarna som lossnat?

–Jag vet inte om det går att limma fast dem på något sätt, vi får se.

Enligt Olof Pettersson har domarringen varit kraftigt förstörd sedan tidigare då endast fyra av stenarna funnits på plats. Händelsen i höstas har förvärrat situationen, då en av dessa gick sönder.

–Det är en allvarlig skada. Den var redan i dåligt skick, men det är tråkigt att man gör så. Den är ju inte totalförstörd, men kraftigt förstörd sedan tidigare och nu har det blivit mycket värre.

I motiveringen till länsstyrelsens beslut om återställning av domarringen står att "fornlämningen har ett så stort pedagogiskt värde for fornlämningsmiljön i Malmköping att den måste återställas".

Syftet med återställningen är att återskapa domarringens utseende så långt det är möjligt innan den aktuella stenen flyttades.

Leif Jacobsson från hembygdsföreningen är glad över beslutet.

–Förmodligen är det okunskap som har orsakat skadan. Men skadan är skedd och sorgligt var det. Vad vi ser fram emot nu är att den återställs så gott det går.

Han tror att det vore bra att sätta upp en skylt vid stenarna, för att undvika skadegörelser eller olyckor i framtiden.

–Sitter det en skylt där man uppmärksammar om att det finns en domarring, kan området användas som det har gjorts tidigare. Det behöver inte spärras in. Alla fornminnen är en del av en orts identitet och historia. Hade det inte fattats beslut om återställning hade det varit en pusselbit som ramlat bort, nu kan vi behålla den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om