Malt från Warbro Kvarn blir öl

Nils Oscar bryggeri i Nyköping inleder ett samarbete med Spannmålsföretaget Warbro Kvarn. Bolagen ska släppa en serie öl bryggt på det unika maltkornet Balder.

11 januari 2018 14:00

Ölsorterna i serien kommer släppas successivt på Systembolaget i begränsade upplagor. Den första ölen, en Kellerbier, börjar säljas den 7 september i år. Warbro Kvarn har varit i kontak med ett antal bryggerier och hoppas på fler samarbeten i framtiden.

– Vi vill samarbeta med bryggerier som gör lageröl och låter smaken från malten komma fram ordentligt, något som Nils Oscar är duktiga på, säger Hanna Björklund, pressansvarig Warbro kvarn

Nils Oscar bryggeri flyttade till Nyköping 2006 och har specialiserat sig på klassiska lageröl-stilar. När Warbro Kvarn, som öppnade sitt mälteri hösten 2017, bjöd in bryggeriet så var det en självklarhet att åka dit.

– Det var omöjligt att inte lockas av Warbro Kvarns entusiasm. De är kunniga och nördiga i det de gör och vi tyckte det var väldigt spännande med ett nytt malt-alternativ, säger Ida Lindberg Klausen, marknadsansvarig på Nils Oscar.

Det "nya" malt-alternativet, Balder, är en kornsort som Warbro Kvarn är ensamma om att ha återinfört. Balder var populärt under 40-talet och utsågs då till en av de mest smakrika och kvalitativa sorterna av Svenska Bryggeriförbundet.

Nils Oscar och Warbro Kvarn har ansökt om att delta i tävlingen Heriloom Malt Brewing Award med Kellerbier-ölen i höst. Ida Lindberg Klausen hoppas på att komma till finalen som hålls i Tyskland i november.

– Jag hoppas på en topp 10-placering så vi får åka till Tyskland, då behöver vi inte vinna tävlingen, det vore en vinst i sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa