Sveriges mjölkbönder vill sätta press på mejerierna

Kanske kan räddningen för branschen komma inifrån, Sveriges Mjölkbönder har insett att de måste de agera själva.

Foto:

Mantorp2015-04-08 06:00

Intresseorganisationen Sveriges Mjölkbönder hade nyligen sitt årsmöte på en gård utanför Mantorp. De jobbar på olika sätt för att förbättra situationen för de svenska mjölkproducenterna och planerar att starta en producentförening som kringgår kontakten med mejerierna.

– Så länge inte mejeriindustrin erbjuder något bättre än i dag kör vi på idén att gå direkt till handeln. Då säljer vi råvaran till dem som i sin tur förhandlar med mejerierna. Handeln har uttryckt att de är intresserade men förhandlingarna får ta sin tid, säger Stefan Gård, ordförande i Sveriges mjölkbönder.

Han menar att processkostnaden mejerierna tar ut gör att intäkten en bonde får ut på en liter mjölk stannar vid en krona. En marginal som gör att mjölkproduktionen blir olönsam.

– Vi vänder på tågordningen och utgår från vad vi behöver. Vi vill kunna sätta priset själva, säger Stefan Gård.

Idealiskt hade varit om producenterna kunde skriva kontrakt med mejerierna om ett fast pris under ett år eller ännu längre. Det skulle ge trygghet och en möjlighet att arbeta mer långsiktigt.

– Då skulle vi veta vad vi har att rätta oss efter. I dag har vi nationella kostnader med internationella inkomster och det klarar ingen av, säger Stefan Gård.

För att producentföreningen ska bli verklighet och vara en förhandlingspartner med tyngd krävs att många av medlemmar ställer sig bakom den. Startkapitalet är satt till 40 000 kronor per producent.

– Vi är ute efter att vi måste göra det själva och vi kan inte kräva räddningspaket på räddningspaket, jag förstår att det sticker i ögonen på folk, säger Stefan Gård.

Sveriges Mjölkbönder har 1240 medlemmar och svarar för ungefär en fjärdedel av Sveriges totala mjölkproduktion. Enligt Stefan Gård måste flera olika aktörer dra åt samma håll för att lösa krisen.

– Vi känner att vi som producenter måste göra något men politiker måste ta beslut och konsumenten göra sitt val. Antingen måste konsumenten i butiken betala för att täcka de svenska villkoren som finns utöver EU-standarden eller så måste vi få ersättning för det från annat håll. Om inte så läggs svensk produktion ner, säger Stefan Gård.

Om samarbetet med handeln blir av hoppas Stefan Gård att försäljningen av svensk mjölk ska öka.

– Det går inte att komma upp i 100 procent svenskt men frågan är hur högt kan vi komma om vi märker våra varor rätt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!