Den som sitter i rullstol och som ska resa med Mälartåg, kan behöva ha goda marginaler för att hinna fram i tid till resmålet. Ombord finns nämligen endast två platser för rullstolar och dessa kan sedan två år tillbaka inte bokas i förväg.
– Tidigare var man tvungen att ringa och förboka 24 timmar innan. Men våra tåg är tillgänglighetsanpassade och det är enkelt att ta sig ombord, så de flesta rullstolsbundna valde att ändå resa utan att förboka plats. Vår erfarenhet är att det fungerar bra. Det beror troligen på att vi har så många avgångar att det täcker behovet för resenärer som reser i rullstol, säger Katarina Myrberg, pressansvarig vid Mälardalstrafik.
Rullstolar ska stå på de två platserna i tågsättets så kallade flexvagn. Om platserna är upptagna, så hänvisas resenären till nästa avgång. Katarina Myrberg säger att vare sig hon eller Mälartågs kundservice har hört talas om att en sådan situation har uppstått. Men det oroar Mariefredsbon Per Erik Levén, 87, som sitter i rullstol efter ett lårbensbrott för tre år sedan och som även har Parkinsons sjukdom.
Nyligen fick han nej på sin ansökan om så kallad riksfärdtjänst med taxi när han i sommar ska resa till en familjeträff på Värmdö. Riksfärdstjänst har han rätt till, anser Strängnäs kommun – men med tåg mellan Läggesta och Stockholm central. Mellan hemmet och Läggesta kan han resa med den lokala hemtjänsten, och från Stockholm C till Värmdö kan han själv boka en taxi som socialnämnden sedan betalar.
– Blir jag en timme sen så kan det bli problem med taxin som väntar i Stockholm. Jag måste ha ett specialfordon med ramp och den väntar inte hur länge som helst, säger han och tillägger att en timmes längre väntan kanske också kräver ett extra toalettbesök, som hans ledsagare – hans 83-åriga särbo – måste hjälpa honom med.
– Det blir väldigt svårt för henne praktiskt. Förutom att hon ska köra mig i min rullstol så ska hon ta hand om våra väskor och rullatorn som också ska tas med på resan, säger han – eftersom den ledsaging som Mälartåg erbjuder personer med funktionsvariationer vid vissa tågstationer inte går att boka vid Läggesta.
Per Erik Levén har överklagat kommunens beslut, men inte fått gehör av förvaltningsrätten. "Att färdsättet skulle vara påfrestande för hans sambo och att det är besvärligt att transportera bagaget påverkar inte bedömningen", står det i domen.
Att han inte kan boka plats ombord på tåget är en bidragande faktor till att han känner sig tvingad att själv betala 5 900 kronor för att i stället resa till och från festen med ett vanligt taxibolag.
– Det är en kostnad jag inte hade räknat med, säger Per Erik Levén.
Såväl 2022 som 2023 fick han rätt till riksfärdtjänst med taxi, från dörr till dörr när han skulle ut på kryssning från Värtahamnen. Och då var han till och med i bättre fysiskt skick än han är nu, säger han och får medhåll från särbon. Han kan inte se att några lagar eller regler har ändrats – bara kommunens bedömning.
– Jag blir förbannad. Det är omöjligt för mig att klara att resa på något annat sätt, säger Per Erik Levén.
Det är inte bara de två rullstolsplatserna som inte går att boka på Mälartåg, det är något som gäller alla platser. Rullstolar står dock högst i prioritetsordningen, om det uppstår platsbrist på grund av att resenärer med cyklar, större bagage och barnvagnar ska åka med samma avgång.
Tidningen har sökt ansvarig enhetschef vid Strängnäs kommun.