Efter tips om äkta hussvamp i det gamla polishuset vid Rådhustorget i Mariefred, åkte tidningen dit för att undersöka saken. Mycket riktigt klättrar det ett 20-tal svampar på en av de kontaminerade dörrlisterna, och alla ytor på toaletten är täckta av kopparfärgade sporer.
Utöver ett mäklarföretag hyser byggnaden Mariefreds hembygdsförenings arkiv.
En anmälan på murket trä gjordes till fastighetsägaren Strängnäs Bostads AB redan den 2 juli, då det visade sig finnas hål kvar efter ett mögelangrepp. Fastighetsägaren kunde fastslå att det var äkta hussvamp redan i början av juli. Trots det har det dröjt till den andra veckan i augusti innan sanering.
– Anledningen till att det dröjt är att båda hyresgästerna inte har evakuerat sina saker, säger förvaltaren Kristian Segerstedt.
– Det stämmer. Det är inte bara att packa och flytta, svarar hembygdsföreningens ordförande Paul Tamm.
Ordförande berättar att de har väntat på riskvärdering och utförandeplan.
– De efterfrågades tidigt i händelseförloppet av oss men den levererades inte förrän sent i vecka 31.
Förvaltaren svarar:
– Min kollega som nu är på semester har fört en dialog med hyresgästen kring evakuering. Jag kan inte i nuläget svara på hur denna dialog har förts.
Det finns bestämmelser för hur äkta hussvamp ska hanteras, och spridningsrisken är hög.
– Det vore förfärligt om vi spred hussvamp, det är en mycket farlig företeelse. Först måste saker saneras, sedan kan vi flytta dem, säger Paul Tamm.
I området finns Mariefreds rådhus och andra viktiga träbyggnader. En byggnad snett emot det gamla polishuset, på Långgatan 9 E-F är Q-märkt.
Bilder, papper, arkivmaterial och gamla glasplåtar finns i arkivet, där hembygdsföreningen försöker bevara de minnen som finns av staden.
– Sporer kan spridas med materialet om det inte omhändertas på rätt sätt, så det är inte många som vill ta emot materialet. Mariefred är extra känsligt med alla trähus, säger Paul Tamm.
Det står inte klart var arkivmaterialet ska mellanlanda, men besked kommer under tisdagen. Förvaltaren meddelar att hussvampen inte har spridit sig in i förråden än.
– Vi får se vad som kan vara orsaken när det börjar rivas, men luftfuktigheten och temperaturen är ideala förhållanden för hussvamp.
Paul Tamm tror att antalet fall av hussvamp vid Mälaren kan öka.
– Klimatförändringarna kan orsaka mer fukt och regn. Om inte vatten avleds på rätt sätt ökar risken, säger ordförande.