Den planerade F–9-skolan i Läggesta ska kunna ta emot 670 elever, enligt det förslag som barn- och utbildningsnämnden nu har bestämt sig för att gå vidare med.
Mariefreds skola har i dagsläget fler elever än den är dimensionerad för, vilket gör att tillfälliga paviljonger används. En tanke, som uttrycks i handlingarna inför nämndens möte på tisdagskvällen, är att Mariefreds skola framöver inte ska ha mer än två parallellklasser i årskurserna F–6 samt tre paralleller i årskurserna 7–9.
På så sätt kan paviljongerna tas bort, och skolan återgå till ett elevantal som inte överskrider 600.
Det finns en diskussion om att även flytta Åkerskolans årskurs 7–9 till den nya skolan i Läggesta.
– Ett sånt beslut kanske kan fattas inom ett år. Det kräver analys men jag tänker mig att vi ska dra igång den processen inom kort, säger nämndens ordförande Kenneth Larsson (M).
Högstadiet i Åkers styckebruk beskrivs som kostsamt i handlingarna – eleverna uppges vara för få för att pengarna till största del ska kunna gå till deras lärande. En flytt kan också bidra till högre betyg för Åkerseleverna, som vid en flytt anses hamna i en "mer studiemotiverad miljö".
– Vi pratar om kollegialt lärande, att det finns fördelar att som lärare jobba tillsammans med andra i ordentliga grupper. Det gäller även på elevområdet. Men aspekter som kvalitet och kunskap vinner inte alltid över närhetsprincipen, tycker många, det såg vi i småskoledebatten för några år sedan, säger Kenneth Larsson.
Det är också i Läggestaområdet som stor inflyttning väntar, bland annat ska en helt ny stadsdel växa fram enligt de planer som tidningen har berättat om tidigare. Även nyinflyttade barn och ungdomar ses alltså som elever på den nya skolan, som föreslås ha två paralleller från förskoleklass till årskurs 6 och fyra i årskurs 7–9.
Men så många som 670 elever ska skolan inte ha när den planeras att tas i drift 2025, utan den byggs för att ha möjlighet att växa framöver.
– Vi beslutade för ett par år sedan att lägga ner högstadiet på Stallarholmsskolan, och nu är det fullt på Mariefreds skola. Vis av den erfarenheten skulle jag säga att tidsperspektivet för när den nya skolan når sin fulla kapacitet inte är så långt. Tio år, kanske? Det är en balansgång mellan tid och ekonomi. Vi pratar om en ny skola som kommer att kosta åtskilliga miljoner, då får lokalerna inte stå tomma, säger Kenneth Larsson.
Samtidigt utreds en ny grundskola i Strängnäs tätort, även den med beräknad start år 2025. Det är förslaget om en 4–9-skola med tre respektive fyra parallellklasser per årskurs som kommunen går vidare med. Karinslundsskolans årskurs 4–6 kan då flyttas till den nya Strängnässkolan.
Ytterligare ett ärende på politikernas dagsordning handlade om Finningeskolan, som under några års tid har använt tillfälliga paviljonger. Behovet av mer yta kvarstår, och nu har politikerna sagt ja till fortsatt utredning om att ersätta lokalerna med en permanent tillbyggnad.
– Det är många stora objekt på bordet just nu. Det känns jättespännande och otroligt ansvarsfyllt, säger Kenneth Larsson.
Hanna Lindahl (C), andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, tycker att processen fram till tisdagens beslut har varit bra.
– Vi har löpande fått information och kunnat diskutera. Det finns inga motsättningar utan vi är alla helt eniga om att det här är bra.