Anna och Robert säljer bageriet: "Det är vår bebis"

Det kan bli andra bullar på Annas hembageri framöver. Hela verksamheten är till salu, då bagarparet beslutat sig för att flytta från Mariefred.

Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz har bestämt sig för att sälja Annas hembageri, som de har drivit på två adresser sedan 2009.

Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz har bestämt sig för att sälja Annas hembageri, som de har drivit på två adresser sedan 2009.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2021-10-22 15:00

Annas hembageri är till salu. Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz, som har en nära 13-årig surdegshistoria att se tillbaka på, har bestämt sig för att flytta hem till Småland.

– Vi letar efter rätt köpare. Vi har inte bråttom utan ser det här som en lång process. Det känns skönt att kunna låta det få ta tid, säger Anna Randolf Schweitz.

– Vår yngsta son har precis börjat gymnasiet, vår tidsplan är att sälja inom ett till tre år, tillägger Robert Schweitz.

Hela verksamheten är till salu – lokalen, maskiner och andra inventarier samt, om så önskas av en framtida köpare, varumärket. Parets bostad ovanpå bageriet kommer också att säljas, men det sker separat när lokalfrågan är löst.

– Det vore fantastiskt att hitta en köpare som vill göra samma resa som vi har gjort, vi hade ju ingen bagerierfarenhet när vi startade. Samtidigt är det en existerande verksamhet som någon bagare kanske är intresserad av? funderar Robert Schweitz.

Priset är något som diskuteras med potentiella köpare. Någon mäklare finns inte med i bilden, utan det är till bagarparet som intressenter ska vända sig.

undefined
Annas hembageri startades i Marielund 2009 och i Stadsparken 2015. Sedan 2017 är det endast här Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz har bakat bröd och bullar.

Anna Randolf Schweitz kommer från Växjö, Robert Schweitz från Gränna. Och det är till hans föräldrahem, i just Gränna, som den planerade flytten går.

– Både mina och Roberts föräldrar börjar bli till åren komna och under en längre period har de behövt oss mer än tidigare. Vi har försökt hitta lösningar för att kunna vara nära dem, berättar Anna Randolf Schweitz.

Föräldrahemmet ger möjlighet till en mindre bed and bread-verksamhet, som makarna ser som en möjlig sysselsättning i framtiden.

– Förhoppningsvis kan vi bjuda på väldigt gott frukostbröd, säger Robert Schweitz, som dock är bestämd med att det inte blir något nytt bageri – och ingen polkagristillverkning:

– Jag är nog ett av få barn som växte upp i Gränna utan att sommarjobba i någon polkagrisaffär, så jag har inte ens kompetensen.

Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz träffades på Smålands nation på Uppsala universitet 1995, sedan väntade karriärer i Stockholm. Men när ett barn var på väg flyttade de till det då nybyggda området Marielund.

Där, i ett rött litet torp som hörde till Marielunds herrgård, öppnades Annas hembageri 2009. År 2015 öppnades en filial i Stadsparken i centrala Mariefred, och under två års tid bakades och såldes bröd och bullar på de båda adresserna.

undefined
Bröden från Annas hembageri har prisats och uppmärksammats på olika vis genom åren.

Mycket har hänt under de snart 13 åren, konstaterar bagarna. Det var inte så många som sysslade med surdegsbakning när de startade sin verksamhet, säger de, och medvetandet om råvarornas ursprung och hantverket bakom exempelvis bröd var något annat än i dag.

– Vi har fått vara med under en lokal matrevolution. Det har varit jättekul, säger Anna Randolf Schweitz som ändå känner visst vemod inför försäljningen.

– Det kommer att bli bra. Men det är ju vår bebis, säger hon.

Alla möten och diskussioner med kunderna är något Robert Schweitz kommer att bära med sig från tiden som varit.

– Vi har en otroligt kärleksfull kundkrets, det ger en näring varje dag. Alla kan ha en dålig dag på jobbet. Har man det här på bageriet så ställer man sig i kassan så är man snart glad igen, säger han.

White guides kaféedition utsåg Annas hembageri till årets hållbara kafé 2018–2019, årets bästa kafé 2016–2017 samt årets fikaställe 2015–2016. Bageriet har även vunnit SM-guld i mathantverk 2011 och 2014.

Surdegsstart från 2009

Surdegsstarten som används i bröden som bakas på Annas hembageri har varit med sedan 2009.

En surdegsstart görs på mjöl och vatten, och eventuellt lite rivet äpple eller torkad frukt.

Det tar några dagar för starten att bli tillräckligt stark för att bakas på.

Starten matas med mera mjöl och vatten, exempelvis i samband med bak, för att hållas vid liv.

Starten används sedan som jäsmedel. Med endast ytterligare mjöl, vatten och salt som ingredienser kan bröd bakas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!