Anna Schweitz, som tillsammans med Robert Schweitz driver Annas Hembageri i Mariefred, sprudlar av glädje efter att ha tagit hem den prestigefulla utmärkelsen Årets bästa café.
– Det är svårt att ta in. Det känns helt fantastiskt och väldigt roligt. Det finns så otroligt många bra kaféer och bagerier i Sverige och så väljer de oss.
I White Guides motivering lyfts både kunnandet och servicen fram i motiveringen:
"För att ha gjort det lilla röda torpet till en genuint hjärtlig upplevelse där hantverkskunnande och känsla för service skänker glädje till de ständigt återkommande besökarna."
Vad ni gör som har blivit så rätt?
– Jag tror det handlar om att vi gör något som vi själva vill ha. Vi försöker inte tänka ut vad det är andra gillar. Vi gör vårt bröd från grunden och är öppna med vår brödvision. Ändå uppstår lite magi varje dag när vi bakar våra bröd.
– Sen tycker vi väldigt mycket om alla trevliga kunder som kommer hit. Vi vill vara inbjudande och välkomnande och kunna bjuda på ett leende.
Vad tror du utmärkelsen kommer att betyda?
– Jag vågar knappt tänka på det. Men vi kommer i alla fall inte ändra oss, vi har fått priset för att vi är oss själva. Nu ska vi rusta ordentligt inför öppningen på lördag.
I Strängnäs kommun finns det flera kaféägare som har anledning att jubla. Hornuddens Ekocafé utsågs till Årets hållbara café. Juryns motivering lyder som följer:
"För att ha skapat en helgjuten caféupplevelse där allt andas kvalitet och genuin hållbarhet med ett utbud som är både säsongsanpassat och genomsmarrigt."