Lantbruksfastigheten las ut som kommande objekt hos mäklarfirman Le grand propriété under sommaren och ansvarig mäklare Gabriel Augustsson bedömer intresset som stort.
– Vi har fått in ganska så ordentligt med intresseanmälningar. Vi har inte haft någon visning ännu men det kommer inom kort, säger han.
Vem är det som köper en sådan här fastighet?
– Det är någon som har ett stort gårds- och fastighetsintresse och som uppskattar traditionen, skulle jag säga. Det här är en riktigt fin egendom i Sörmland, och det är väldigt sällan något i den här klassen säljs.
För pengarna får köparen inte bara tio rum och kök i en 340 kvadratmeter stor mangårdsbyggnad – utan också 466 hektar mark, flera bostäder varav några är uthyrda samt ett antal ekonomibyggnader.
– Tanken är att nuvarande hyresgäster bor kvar men det finns flera bostäder som är tillgängliga för köparen så att den kan välja själv om den vill hyra ut eller kanske kunna erbjuda boende till anställda på gården, säger Gabriel Augustsson.
Nuvarande ägare bedriver skogsbruk, odlar spannmål och har får som betar på markerna. Skogarna beskrivs som viltrika och till fastigheten hör också eget fiskevatten i Södra Kärrlången.
I priset ingår också en stor dos historia. Gårdsnamnet – då stavat Quicstae, och senare även Quecksta och Quicksta – finns omnämnt redan på 1300-talet, enligt mäklarannonsen.
Stallarholmens hembygdsförening berättar om gårdens sätesprivilegier på 1500-talet, om tidigare kopplingar till Stallarholmsgårdarna Räfsnäs, Vaxäng och Hista och om gårdens olika ägare genom århundrandena.
På 1920-talet köpte Alva Myrdals föräldrar Kvicksta. Alva och Gunnar Myrdals son, författaren och debattören Jan Myrdal, var mycket hos morföräldrarna på Kvicksta, och även hos farföräldrarna på Gesta, något som han skildrat i ett par av sina böcker.
Nuvarande fastighetsägare har haft Kvicksta i sin familjs ägo sedan 1940-talet. Samma släkt ägde gården även under 1600-talet. Men nu ser hembygdsföreningen alltså ut att inom kort kunna skriva några nya rader i Kvickstas historia.
– Det har inte varit aktuellt att någon i familjen skulle ha kvar gården så därför har de kommit fram till att sälja, säger Gabriel Augustsson.