Kritik mot rivningsplaner: "Folk kommer bli helt galna"

Djurgårdsinspektorn, fattiga och äldre har bott i huset, innan den mer moderna vandrarhemsverksamheten tog sin början. Nu går Djurgårdsporten en oviss framtid till mötes.

Hembygdsföreningens Lennart Schweitz rasar över SFAB:s rivningsansökan gällande Djurgårdsporten, som syns närmast i bild. I dag bedrivs där vandrarhemsverksamhet av Anders Nyqvist och Jaana Wikman. Bortom Djurgårdsporten på detta fotografi ligger Mariefreds fritidsgård.

Hembygdsföreningens Lennart Schweitz rasar över SFAB:s rivningsansökan gällande Djurgårdsporten, som syns närmast i bild. I dag bedrivs där vandrarhemsverksamhet av Anders Nyqvist och Jaana Wikman. Bortom Djurgårdsporten på detta fotografi ligger Mariefreds fritidsgård.

Foto: Camilla Lillsebbas, Strengnäs Tidning, Fanny Juhlin

Mariefred2022-04-14 06:43

Exakt vilket år huset byggdes vet inte Lennart Schweitz från Mariefreds hembygdsförening, och tidningens efterforskningar har hittills inte kunnat ge något precist svar på den frågan.

Enligt en arkivhandling som hembygdsföreningen har tillgång till förmodas huset ha byggts på 1700-talet. Det finns med på en karta från 1814, så det är åtminstone drygt 200 år gammalt.

undefined
Lennart Schweitz från Mariefreds hembygdsförening är bestört över SFAB:s beslut att ansöka om rivningslov.

– Hela området österut var kunglig jaktmark, en kunglig djurgård. Och det här var djurgårdsinspektorns bostad, säger Lennart Schweitz som reagerar med bestörtning när han får höra om Strängnäs fastighets AB:s beslut att ansöka om rivningslov för byggnaden:

– Det är helt fruktansvärt. Det får bara inte ske.

Efter år 1917 fungerade Djurgårdsporten och ett hus strax öster om det, byggt 1805, som fattigstuga och hem för äldre. 1932 revs det östra huset och ett nytt uppfördes, det som i dag är fritidsgården Wik. De två husen gick under det gemensamma gårdsnamnet Vik och användes som ålderdomshem till 1964. I Mariefredskonstnären Harry Karlssons verk Grötlunken från 1953 visas den dagliga matmarschen mellan de två byggnaderna. Allt detta enligt en av hembygdsföreningens årsskriftsartiklar från 2011.

På 1980-talet tog föreningen Mariefreds fria över Djurgårdsporten, och den vandrarhemsverksamhet som olika personer har bedrivit sedan dess tog sin början. Sedan våren 2020 är det Anders Nyqvist och Jaana Wiklund som hyr Djurgårdsporten av SFAB. Då beskrev de övertagandet som en förverkligad dröm att driva ett bed and breakfast.

undefined
Anders Nyqvist och Jaana Wikman tog över driften av vandrarhemmet våren 2020. Föreningar och privatpersoner har även kunnat hyra lokaler för exempelvis möten och fester.

– Precis när corona kom, då tog vi över. På grund av det har det varit väldigt sporadiskt med bokningar den första tiden, men nu börjar det ta fart igen. Vi har i nuläget övernattningar till fyra–fem bröllop bokade i sommar, säger Anders Nyqvist som själv är emot en eventuell rivning.

– Det tror jag varenda Mariefredsbo är. Folk kommer att bli helt galna när de får höra om det här. Det måste vara en av Mariefreds äldsta byggnader, säger han som själv är född och uppvuxen i Mariefred.

SFAB:s vd Tarja Bergqvist säger att fastighetsbolaget inte har några planer på att hjälpa vandrarhemmets företrädare att hitta nya lokaler för sin verksamhet.

– Nej, vårt huvuduppdrag är att hyra ut och förvalta fastigheter till kommunens verksamheter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!