Anstalten har hindrat smittspridning: "Inga besök"

Sedan coronautbrottet har arbetet på Mariefredsanstalten förändrats mycket. "Vi har inte haft besök sedan i mars", berättar kriminalvårdschef Linda Landin.

Kriminalvårdschef Linda Landin till vänster och klienthandläggaren Jeanette Lång i det gula lusthuset utanför murarna på Mariefredsanstalten. "En del besökare som kommer hit har inte bil, då kan man sitta här och få lite skydd från regnet", säger Linda Landin.

Kriminalvårdschef Linda Landin till vänster och klienthandläggaren Jeanette Lång i det gula lusthuset utanför murarna på Mariefredsanstalten. "En del besökare som kommer hit har inte bil, då kan man sitta här och få lite skydd från regnet", säger Linda Landin.

Foto: Jens Werner

Mariefred2020-07-08 11:30

Att få in covid-19 på Mariefredsanstalten vore en mardröm för personal och interner. Därför har alla besök stoppats, även från ideella organisationer som i vanliga fall hjälper till inför frigivning. Alla permissioner har ställts in, men från den 1 juli tillåts vissa permissioner i naturen. 

– Vi har haft längre utetid i rastgårdar, någon extra promenad och fria samtal till anhöriga för de klienter som har godkänt telefontillstånd. Något vi sett väldigt positivt på är också videosamtal, säger Linda Landin.

Vid minsta tecken på sjukdom hos interner får de inte fått träffa andra. Trots restriktioner kring besök menar anstaltens klienthandläggare Jeanette Lång att det finns förståelse för restriktionerna. 

– Vi har inte haft någon som blivit smittad. Klienterna förstår att det vore jobbigt om smittan kommer in här, förklarar Jeanette Lång.

Mariefredsanstalten är en klass 2-anstalt, den näst högsta säkerhetsklassen. I de olika husen på anstaltsområdet bor 120 män.

– Självklart förekommer det bråk, det går i vågor. Det innebär ett "skav" att träffa samma personer hela tiden. Du har ingen möjlighet att välja bort någon. Men vi i personalen jobbar med att se signaler tidigt och går in och bryter, berättar Linda Landin.

Har mängden droger på anstalten minskat under coronautbrottet, med tanke på att ni har besöksförbud?

– Vi har inga siffror och vi har inget jätteflöde annars heller eftersom vi jobbar så aktivt med det. Vi visiterar mycket och har också en hund som genomsöker, säger Linda Landin.

Vilka är era största utmaningar i övrigt?

– Det största problemet är att jag ser hur mycket vi skulle kunna göra, men inte har resurserna till det. Jag ser hur mycket personalen vill och klienterna vill, men vi hinner sällan gå in på djupet, menar Jeanette Lång.

– Det finns utmaningar, men jag vill ändå framhålla att jag är otroligt stolt över det jobb våra anställda gjort under coronasmittan, utan att vara sjukvårdsutbildade, påtalar Linda Landin.

Det finns en stor press på landets anstalter och platsbrist är något som även Mariefredsanstalten känner av.  Platstillgången blir även en viktig fråga inför en framtida renovering.

– Vi är i behov av renovering, vi är en anstalt från 1958 och får besked efter sommaren vad som kommer att göras. Men det blir svårt att stänga platser hos oss för att renovera, förklarar Linda Landin. 

Karta: Mariefredsanstalten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!