Anstalten i Mariefred får skarp JO-kritik

I maj genomförde justitieombudsmannen, JO, en inspektion på anstalten Mariefred i syfte att granska de intagnas olika möjligheter till kontakter med omvärlden. Nu riktas skarp kritik mot anstalten på flera punkter.

"Vårt uppdrag att göra samhället säkrare och tryggare för alla så vi ser allvarligt på kritiken från JO", säger anstaltschefen Peter Fyrby.

"Vårt uppdrag att göra samhället säkrare och tryggare för alla så vi ser allvarligt på kritiken från JO", säger anstaltschefen Peter Fyrby.

Foto: Sofie Axelzon

Mariefred2022-09-12 04:45

 Sedan inspektionen gjordes har anstalten bytt chef, då den tidigare chefen Linda Landin klivit av sitt uppdrag. Tillfällig chef är Peter Fyrby som nu får svara på kritiken som anstalten fått.       

– Vårt uppdrag att göra samhället säkrare och tryggare för alla så vi ser allvarligt på kritiken från JO, säger Peter Fyrby. 

Bland annat riktar JO skarp kritik mot att det är vanligt att internerna uträttar sina behov i papperskorgar och handfat nattetid. Delvis på grund av långa väntetider från centralvakten, men även på grund av en oskriven regel om att inte kontakta nämnda vakt då det stör andra intagna. 

Hur ska ni komma tillrätta med de nattliga toalettbesöken?     

– Vi uppmanar klienterna fortlöpande att ta kontakt med personal vid behov nattetid. De som behöver ska självklart få hjälp. Vi har personal på natten, men de kan vara iväg på annat och då kan det ta ett tag.    

Vidare är JO kritisk till att intagnas rätt att få tala ostört med sina advokater i telefonen inte respekteras och är kritisk till att tjänstemän i samband med befordran av myndighetspost kräver att intagna visar innehållet.    

– Vi har ett nytt rum som är dedikerat för samtal med advokater där klienterna kan prata ostört. Vi kommer också att ordna bärbara telefoner som bara fungerar för inkommande samtal. Då kan de välja själva var de vill sitta och prata, säger Peter Fyrby och fortsätter: 

– Tidigare var det ett flertal personer som hanterade posten, nu är det en mindre grupp som gör detta och har fått utbildning och tydligare instruktioner.     

JO har även tidigare påpekat att bevakade besök endast kan ske en vardag per vecka, det gör det särskilt svårt för skolbarn att besöka sin förälder.     

– De flesta besök är obevakade så man har känt att en dag räcker. Det är oftast inte barn med på de bevakade besöken, men i de fallen görs nu en individuell prövning och vi är flexibla.     

Permissioner har ställts in på grund av personalbrist. Hur kommer detta att påverkas när klientantalet utökas under hösten? 

– I första hand var detta ett problem under pandemin. Under hösten tillkommer 24 klienter och vi utökar även med 24 nya heltidstjänster, det kommer att räcka, säger Peter Fyrby.

Karta: Anstalten Mariefred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!