Magnus Bergmar har många gånger varit uppe för diskussion, när Sörmlandsakademien stått inför att utse Årets sörmlänning. Det berättar Patrik Uhlmann, akademins informationsansvariga, i samband med onsdagens offentliggörande.
Att det är just 2022 som Magnus Bergmar får utmärkelsen, glädjer den 69-åriga Mariefredsbon som har en bakgrund som journalist och filmare.
– Som det ser ut i dag i världen, men även i Sverige, så känns det bra att få uppmärksamhet för att man arbetar för alla människors lika värde, medmänsklighet och rättigheter, säger han.
Det är för arbetet med World's children's prize, som brukar kallas barnens Nobelpris, som Magnus Bergmar får utmärkelsen. Priset, och utbildningsprogrammet kring det, sätter ljuset på svåra livssituationer för barn i många länder.
Ur motiveringen: "De unga ges chansen att få göra sig hörda och uppmärksammas i den värld, som de vuxna oftast handskas så illa med. För miljontals utsatta barn runt hela jorden blir den lilla staden Mariefred därmed ett hållbart begrepp för demokrati och barns rättigheter. Det unika systemet med barnrättsambassadörer saknar motstycke i världen."
Sörmlandsakademien bildades ursprungligen 1958 av prins Wilhelm på Stenhammars slott i Flen, men las på is några år senare. 2009 blåstes nytt liv i akademin som uppmärksammar betydelsefulla insatser som gjorts av sörmlänningar, sörmländska företag och myndigheter.
Utmärkelsen Årets sörmlänning delades inte ut under de två pandemiåren. Senast var det Nils Juto, som restaurerat Stålbåga bruks herrgårdsmiljö, som belönades. Bland tidigare pristagare kan Sörmlandsleden och Jan Persson, vd för Kilenkrysset, nämnas.
– Att få en sån här utmärkelse bidrar till den styrka man måste ha för att orka genomföra ett sånt här stort projekt. Det ligger oerhört mycket arbete bakom det, och det tar mycket tid och kraft, säger Magnus Bergmar.
Hur går det med dina planer på ett World's children's prize-house i Mariefred?
– Jag brukar säga att det är Sveriges viktigaste icke-existerande byggnad, ett upplevelsecenter och världsunikt museum som skulle kunna ge barn näring för sin humanitära växt. Men tyvärr kommer den idén aldrig att förverkligas, om det inte plötsligt regnar manna från himlen eller om en multimiljonär till filantrop dyker upp.