Uppdraget från länsstyrelsen är att undersöka om det finns bevarade anläggningar, fynd eller kulturlager. Tomten i korsningen Strandgatan/Klostergatan ingår nämligen i fornlämningsområdet för Mariefreds äldre stadskärna, från sen medeltid och framåt, och ligger nära fornlämningsområdet efter klostret Pax Mariae från 1490-talet.
Beslutet om den arkeologiska förundersökningen fattades den 25 maj. Fem dagar tidigare var länsstyrelsen färdig med den extra handläggning, som blev resultatet av det överklagade bygglovsbeslutet som varit uppe i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.
Bakgrunden är att Strängnäs kommun beviljade ett bygglov för ett nytt hus på den aktuella fastigheten. Detta överklagades av två grannpar, länsstyrelsen gick på deras linje och upphävde kommunens beslut. Länsstyrelsens beslut överklagades i sin tur av bland annat bolaget som vill bygga huset.
Tingsrätten höll då med kommunen, men ansåg att länsstyrelsen missat att pröva om husbygget skulle innebära en betydande olägenhet för ena grannparet. Det gör det inte, har länsstyrelsen alltså nu slagit fast, den ökade insynen och försämrade utsikten är "en störning som får tålas".
Den arkeologiska förundersökningen beräknas kosta omkring 400 000 kronor, och ska betalas av byggbolaget.
Ett annat grannpar överklagade tingsrättens dom. Om hovrätten beviljar prövningstillstånd avgörs den 4 juni, länsstyrelsen har alltså inte avvaktat utgången. Samma dag ska hovrätten också ta upp deras resningsansökan för att få ett tidigare beslut om tomtindelning upphävt.