Bagarnas plåtar kan hamna på väggen

De uppskattar staden för sin småskalighet, och det är på precis det sättet som Anna och Robert Schweitz vill baka sina bröd och bullar. Men doften från bagerierna har letat sig långt utanför Mariefred.

Mariefred2017-01-07 06:04

Ett barn var på väg och Anna och Robert Schweitz ville flytta från huvudstaden. Valet föll på Mariefred. Paret har aldrig ångrat sig – men har ännu inte riktigt vant sig vid hur det är att vara Mariefredsbor.

– När jag går på hundpromenader runt slottet, längs med vattnet och i de små gränderna så förstår jag att vi bor på en magisk plats. Och så känns det varje dag, i vilket väder som helst, säger Robert Schweitz.

Det var Anna Schweitzs intresse för att baka som mynnade ut i gårdsbageriet i Marielund. Tanken var att hon själv skulle baka på förmiddagarna och sälja brödet på eftermiddagarna, men efterfrågan var större än så. Nu drivs Annas hembageri som ett familjeföretag, med flera anställda och en relativt nyöppnad filial i centrala Mariefred. Men ett beslut som står fast är att brödet som bakas på hembageriet inte ska transporteras någon annanstans.

– Vi vill inte massproducera. Då skulle vi tappa hjärtat i verksamheten, säger Robert Schweitz.

Nyligen utsågs Annas hembageri i Marielund till årets bästa kafé av White guide. Ett annat erkännande är att Mariefredsborna har tagit bröden och bullarna till sina hjärtan.

– Vi har stammisar som kommer och vi vet precis vad de vill ha när de kommer hit, säger Anna Schweitz

De två bagarna håller kurser i brödbakning och att deras kunder ser in i bageriet är ingen tillfällighet.

– Det är i utbildningssyfte. Vi berättar gärna om våra bröd, det finns inga hemligheter. Och när man ser att något pågår här så känns det verkligen som att vi är en del av byn, säger Anna Schweitz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!