Badstopp i Marielund – efter avloppshaveri

Efter flera incidenter har stora mängder avloppsvatten läckt ut i Mälaren vid Marielund. Nu har vattenkvaliteten testats och fått underkänt – halterna av bland annat E. coli är för höga.

Ett vattenprov vid Marielunds badstrand visade på förhöjda värden av tarmbakterien E. coli.

Ett vattenprov vid Marielunds badstrand visade på förhöjda värden av tarmbakterien E. coli.

Foto: Johannes Ernstberger

Mariefred2020-07-06 07:21

Vattnet i Marielundsviken i Mariefred är inte godkänt för bad efter att orenat avloppsvatten har läckt ut i Mälaren i slutet av juni. Men även innan dess har reningssystemen i området haft problem.

Redan den 29 maj var pumpstationen som tar hand om avloppsvattnet på samfälligheten Ubåten i Marielund nära en så kallad bräddning, alltså ett tillfälligt utsläpp av orenat avloppsvatten. 

Några dagar senare, den 7 juni, överbelastades pumpen i grannsamfälligheten Marielund som resulterade i ett läckage, vatten kunde då ses sippra ut på en åker. Den 29 juni upptäcktes det att Ubåtens egna avloppssystem hade havererat. Felet åtgärdades snabbt, men då hade det redan runnit ut bajsvatten i viken. 

Mats Samuelsson, ordförande för samfälligheten Ubåten som ansvarar för sitt eget avloppssystem, upptäckte läckaget den 29 juni. Då visade ett vattenprov vid Marielunds badstrand på förhöjda värden av tarmbakterien E. coli. Han förklarar felet såhär:

– Pumpstationen har fungerat som den ska, däremot så blev det stopp i rörledningsnätet innanför pumpen och då har det läckt ut förorenat vatten.

Hur länge tror du att förorenat vatten kan ha läckt ut?

– Jag misstänker att stoppet har hållit på någon dag. Vi hittade felet relativt fort och har slamsugit och spolat rörledningsnätet. Det har inte varit ett jätteläckage.

Hur lång tid det kommer att ta tills vattnet i Marielund är lämpat för att bada igen vet han inte. 

Enligt honom är bräddningen en följd av det förändrade läget under coronapandemin.

– Många fler är hemma nu på dagarna. Då blir det extremt mycket fett i systemet.

Vissa spolar dessutom ner sådant som inte hör hemma i ett avlopp, som till exempel tamponger och våtservetter.

– Det klarar inte rörnätet av.

Mats Samuelsson har å samfällighetens vägnar bett om ursäkt till Marielundsborna på Facebook och tittar nu på olika lösningar för att förebygga att problemet uppstår igen.

På andra sidan viken bor Olle Rådmann med sin familj. Han fick följa utvecklingen via Facebookgruppen Vi som bor i Marielundsviken.

– Det berör ju oss också, vi badar ju allihopa nere i sjön, säger han.

Han tycker att det inte bara är en hygienfråga utan även handlar om ett ansvar gentemot naturen och deras gemensamma närmiljö.

– Vi är alldeles för nonchalanta med miljön.

Att föreningen har bett om ursäkt imponerar inte särskilt på honom.

– Om man ber om ursäkt men sedan inte gör någonting, vad spelar det då för roll? E. coli-bakterierna blir ju inte färre på grund av det. Det behövs mer drastiska åtgärder än att bara uppmana folk att inte spola ner fel saker.

Han har anmält läckaget till Strängnäs kommun.

Miljöenheten på kommunen har även fått in en rapport om driftstörningen direkt från Mats Samuelson men kommer inte att göra något åt det. Det är samfälligheten som ansvarar för att se till att avloppssystemet fungerar.

Att det händer en bräddning då och då är dock inte särskilt allvarligt, enligt miljöinspektören Jessica Sundkvist. 

– Men om vi upptäcker att det sker om och om igen kan vi sätta in förelägganden, säger hon.

Hon tror inte att det var coronasituationen som har lett till läckaget.

– Bräddningar sker mycket på grund av att folk spolar ner fel saker. Det kan vara tops, hygienartiklar och till och med klädesplagg. Om man är striktare med vad man spolar ner har man sällan problem med bräddningar, säger hon.

Vad får spolas ner?

I toaletten ska det bara hamna kiss, bajs och toalettpapper. Hushållspapper, bindor, tops, tamponger och våtservetter löses inte upp i vattnet och fastnar förr eller senare i röret. De ska slängas i restavfall. Detsamma gäller för hår och naglar.

I vasken får det inte spolas ner matrester, fett eller olja. Allt flytande fett stelnar i rören och bildar hårda proppar. Fett ska i stället torkas upp med hushållspapper som sedan slängs i mat- eller restavfall.

Källa: VA SYD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!