En vetebulle med skuret lock, med mandelfyllning i botten och en klick grÀdde ovanpÄ. Det Àr nÄgot helt annat Àn en vetebulle som spritsats full med grÀdde som blandats med mandelfyllning.
â Det Ă€r ingen semla. Det Ă€r en hemla, slĂ„r Robert Schweitz fast.
Att "unna sig att lÀngta" Àr ju nÄgot som bagarna i Mariefred har framhÄllit i mÄnga Är, nÀr de framhÀrdat traditionen. Men för att ta tillvara de bullar och den mandelfyllning som provas inför det stora semmelbaket, sÄ introducerades hemlan för nÄgra Är sedan.
Robert Schweitz tror inte att den mormor som Annas hembageri styr verksamhetens innehÄll efter skulle ha nÄgot att invÀnda mot hemlan:
â Det vi menar med mormorsregeln Ă€r att vi inte sĂ€ljer saker som hon inte skulle förstĂ„ vad det Ă€r. Vi har kaffe med mjölk, inte latte macchiato frappuccino. En hemla Ă€r ju en krĂ€mbulle, det Ă€r inget konstigt.
Hos andra bagerier som tidningen har pratat med började semmelsÀsongen för flera veckor sedan.
â Folk börjar frĂ„ga redan före jul. Tidigare hade vi tisdagen efter trettondagen som start. I Ă„r började vi den 2 januari, sĂ€ger Leif Andersson, delĂ€gare i CafĂ© Prinsen i StrĂ€ngnĂ€s.
â Det Ă€r jĂ€tteviktigt för oss, ekonomiskt. Semlorna hĂ„ller uppe januaris och februaris resultat, tillĂ€gger han.
Ăven Ohlssons hembageri i Stallarholmen rĂ€ttar sig efter kunderna:
â Vi vĂ€ntar inte tills pĂ„ tisdag. Folket vĂ€ntar inte, de vill ha semlor efter jul, sĂ€ger Ă€garen Khaldoun Eterno Zeneddin.
HÀr finns vanlig semla med mandelmassan i klump sÄvÀl som blandad med grÀdden, med smak av vanilj och nutella och sÄ wienersemlan.
PÄ à kers café och bagarbod finns klump, blandad och vanilj i utbudet. Nabeel Hanna, som Àger stÀllet, Àr stolt över sina semlor.
â Jag gör allt sjĂ€lv. Det Ă€r fĂ€rskt, hembakat bröd med mandelmassa och Ă€kta grĂ€dde. Kunderna sĂ€ger att det Ă€r de godaste semlor de har Ă€tit, sĂ€ger han.
Hemlorna pÄ Annas hembageri sÀljs till och med lördag. Söndag och mÄndag rullas 2 000 bullar. 50 kilo mandelmassa Àr förberedd för mandelfyllningen, som ocksÄ innehÄller torkade bullar som blötlagts i mjölk.
â Det Ă€r ett bra sĂ€tt att anvĂ€nda sĂ„dant som annars skulle bli svinn. PĂ„ tisdag hinner vi ju heller inte stĂ„ och ta bort inkrĂ„m ur bullarna, som ju Ă€r det vanliga sĂ€ttet, berĂ€ttar Anna Randolf Schweitz.