När Barbro Gustafssons man för två år sedan dog ställde hon sig i kö till lägenhet i Mariefred, där sonen bor. I somras gick Barbro Gustafssons flytt från Katrineholm till Mariefred.
Barbro Gustafsson kan ta sig in till Mariefreds centrum med sin permobil men längre än så kommer hon inte.
– Jag kan inte gå för att min rygg är skadad. Jag har inte varit utanför Mariefred sedan jag flyttade hit. Jag kunde inte tänka mig att det skulle ta så lång tid att ansöka om färdtjänst, berättar hon.
Barbro Gustafsson har ansökt om färdtjänst men fått svar av kommunen att utredningstiden för närvarande är tre till fyra månader. I svaret står också att "vi har för närvarande högt inflöde av ansökningar" och att det är en handläggare som jobbar med omsorgsresor, arbetsresor och Riksfärdtjänst.
– Kommunen tar ifrån mig mina fri- och rättigheter. Politikerna sitter och bestämmer att vi äldre inte ska kosta något.
Hon tycker att det borde tillsättas fler handläggare så att väntetiden på färdtjänsttillstånd inte var så lång.
– Jag tycker att det är katastrof. Jag kan inte vara den enda i hela Mariefred som sitter i den här knipan. Jag vill klara mig själv, jag vill inte vara beroende av något annat än färdtjänst.
Barbro Gustafsson kan få skjuts med sin son.
– Jag har en fantastisk son som bor i Mariefred men alla har inte en son eller en dotter.
Vid kontakt med kommunen har Barbro Gustafsson fått höra att hon bara kan få tillstånd för färdtjänst för ett år i taget.
– Vi gamla som behöver färdtjänst, ge oss tillstånd som räcker i fyra år. Jag blir ju inte yngre och friskare med åren. När jag bodde i Katrineholm hade jag tillstånd som gällde i flera år.
I Strängnäs kommuns riktlinjer för färdtjänst står "utredning ska inledas skyndsamt".
Frågan är då varför man i nuläget får vänta tre till fyra månader på tillstånd?
Tidningen har sökt kommunens tillförordnade socialchef som endast kunde svara på frågorna via mejl.
– Vi har förbättrat vår handläggningstid under det senaste året, och den är nu mellan två och tre månader, vilket jag anser är rimligt, säger Burim Gashi, tf socialchef.
Hur många handläggare jobbar med färdtjänsttillstånd?
– 1,2 handläggare. Det vill säga en som arbetar heltid och en som arbetar cirka 20 procent. Det är tillräckligt.
Hur länge gäller tillstånd för färdtjänst?
– Beslut om färdtjänst kan vara tidsbegränsade eller tills vidare om det finns särskilda skäl till det. En väldigt gammal person som inte har utsikter att bli bättre kan få tills vidare. En yngre person med en sjukdom som kanske går upp och ner får tidsbegränsat tillstånd.
I Barbro Gustafssons fall har hon dock fått höra att hon bara kan få tillstånd för ett år i taget.
– Det kan stämma, till exempel om det gäller en person där det är oklart om sjukdomen är bestående. Vi gör inte detta för att vara till besvär utan för att säkerställa en ansvarsfull användning av skattemedel, säger Burim Gashi.
I mejlet som Barbro Gustafsson fick när handläggare hade tagit emot hennes ansökan, står det i anslutning till att det är en handläggare och att det är ett högt inflöde av ansökningar: "Ni är fri att skicka åsikter till kommunens politiker".
Socialnämndens ordförande Thord Modin (S) får svara på frågan om kommentaren från förvaltningen inte är ett rop på hjälp om mer resurser.
– Ja det är det. Då är det upp till den som är närmaste verksamhetschef att framföra den synpunkten eller åtgärda det problemet, under förutsättning att man kan hålla sin budget. Vi har ett kraftigt underskott. Det är en väldigt hård arbetsbelastning samtidigt som förvaltningen har besparingskrav på sig. Men vi kan inte tillsätta tjänster hur som helst och öka vårt underskott. Men om vi får reda på att det här påverkar den enskilde, att det blir rättsosäkert, att det inte blir den service vi är skyldiga att ge, då kan vi framföra till förvaltningen att man bör se över det.
Är det meningen folk ska bli instängda i sina hem i väntan på färdtjänsttillstånd?
– En del har ringt mig. Men jag har förklarat att tre månader är en handläggningstid det ligger runt i de flesta kommuner. När det blir fyra månader måste man börja se över om man ska vidta åtgärder men ytterst ligger det på förvaltningsledningen, säger Thord Modin.