För nionde året i rad fanns medlemmar ur hembygdsföreningen på plats för att visa upp aktiviteterna, alltså de sysslor som fanns på farmors tid.
Harry Nordefors spelade och sjöng sommarvisor tillsammans med eleverna innan Birgith Eriksson tog fram ”kärringbyxorna”, sådana som tanterna hade förr i tiden, samt såpa och tvättbräda.
– Man doppar ner byxorna i vattnet. Därefter krafsar man dem mot tvättbrädan och doppar dem i såpvattnet. Sedan ska de kramas och sköljas ur i tre vatten, förklarade hon.
Doftade gott av såpa
Några elever var först lite tveksamma till att utföra jobbet. Men titta, det var ju riktigt roligt och det doftade gott av såpa.
Precis lika roligt var det att såga ved och få med sig en träkloss hem. Många gillade att slipa en egen smörkniv. Tidigare år har eleverna även fått grädda plättar på en järnspis. Men spisen sprack. Så i år blev det i stället pyssel med att tillverka var sin tygboll.
– Det här är en introduktion till höstens skolarbete om Mariefreds historia. Eleverna får uppleva en helt annan värld här på Callanderska gården. Det är bra eftersom många av dem inte kan få historien berättad för sig av den äldre generationen, förklarade Maria Widuss, klasslärare för 2 C.
Emmie Hårdberg, iklädd rödrutig klut och rött förkläde, hade sin egen åsikt om arbetet på Callanderska gården.
– Allt vi gör här är ju gammeldags. Jag trodde det skulle vara svårt, men så var det inte.
”Den gamla goda tiden”
Hon fick medhåll av Madeleine Trübenbach som gärna hade velat vara med på ”den gamla goda tiden”.